Locatari noi la Muzeul Judeţean Gorj

708

Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” se mândreşte cu două noi achiziţii – două manechine înfăţişând o femeie şi un copil din epoca preistorică. Ambele piese au fost realizate de artistul plastic craiovean, Emil Paşcalău.

David, cunoscutul manechin care întruchipează omul preistoric, nu va mai fi singur. De acum înainte, acesta îşi va împărţi peştera cu alte două piese ce înfăţişează o femeie şi un copil. “Muzeul Judeţean Gorj s-a îmbogăţit cu două piese care reprezintă replici după personaje preistorice. Este vorba de o femeie şi un copil, care întregesc sala intitulată «Cadrul natural şi omul» din cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj. (…) Acestor două personaje li se adaugă şi două tablouri, care redau evoluţia omului, din preistorie până astăzi, iar în viitor avem intenţia de a realiza încă două personaje”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Cele două manechine au fost realizate de către artistul plastic craiovean, Emil Paşcalău. Procesul de realizare a unei astfel de piese este destul de complex şi poate dura şi câteva luni, cu tot cu perioada de uscare. “Până acum am realizat cinci astfel de lucrări pentru Muzeul Judeţean Gorj.

foto 004Pentru manechine, procesul de realizare este complex. Este vorba de lucrări în volum, care în prima fază sunt modelate în lut, pe o armătură; în faza următoare se toarnă un negativ. Procesul este destul de complex pentru că la un personaj negativul acela trebuie să fie porţionat din elemente, care se pot detaşa la decopertare şi după ce negativul acesta s-a turnat, s-a uscat, se desface, se scoate lutul, după care eşantioanele de elemente care compun negativul se tratează cu o emulsie specială, se reasamblează după ce s-a aşezat armătura înapoi în formă şi se toarnă piesa finală în acest negativ. După o perioadă de uscare, negativul se desface de pozitiv şi, după o perioadă de uscare, se pigmentează personajul. Întreg procesul, de la modelare până la turnare, la un personaj, durează cel puţin două săptămâni, dacă se lucrează zilnic. Urmează pictarea lui, care durează câteva zile şi după acea perioadă de uscare, care normal ar trebui să fie de două-trei luni, într-un mediu aerisit”, a explicat Emil Paşcalău.

foto 006Micii vizitatori, încântaţi de “omul cavernelor” şi celelalte manechine
Noii locatari ai muzeului vor reprezenta cu siguranţă un punct de atracţie pentru cei care vor călca pragul instituţiei, mai ales că manechinele achiziţionate în trecut, David – omul preistoric, dacul tarabostes şi soldatul roman, s-au dovedit deja a fi pe placul vizitatorilor, în special al celor mai tineri dintre aceştia. “Din caietul de impresii care se află la intrarea în Secţia de Istorie şi Arheologie, vizitatorii sunt încântaţi mai ales de «omul cavernelor», cum îi spun ei, şi de soldatul roman”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

foto 009

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.