Localnicii poluaţi ameninţă cu proteste! Staţia de concasare a lui Carlaonţ, în situl protejat „Natura 2000” şi fără aviz de mediu

1673

Localnicii a două sate din comuna Peştişani ameninţă cu proteste dacă firma afaceristului Silviu Carlaonţ va obţine de la Agenţia de Protecţie a Mediului avizul solicitat abia acum pentru staţia de concasare-sortare şi pentru staţia de betoane, construite în primăvară de SC Explocarb SRL, foarte aproape de locuinţele lor. Investiţiile lui Carlaonţ, considerat unul dintre “băieţii deştepţi” care au făcut milioane euro din vânzarea cărbunelui către RAAN Severin, realizate pe raza satului Frânceşti, au revoltat localnicii, deoarece ambele staţii poluează fonic cetăţenii care locuiesc în apropiere, iar particulele de praf emise ar fi afectat deja iremediabil culturile agricole şi mediul ambiental. Reclamanţii cred, de asemenea, că firma lui Carlaonţ ar trebui să răspundă penal, alături de alte persoane care au închis ochii până acum în cauză, pentru amplasarea afacerii sale în situl protejat “Natura 2000”.

Revoltaţi, localnicii din Frânceşti şi Gureni s-au adresat în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj pentru ca această instituţie să ia măsuri împotriva firmei Explocarb SRL care, spun aceştia, îi poluează sistematic, staţia de concasare a lui Silviu Carlaonţ fiind realizată la nici 200 de metri de locuinţele lor. “Subsemnaţii, conform tabelului anexat, locuitori ai satelor Frânceşti şi Gureni, din comuna Peştişani, judeţul Gorj, vă rugăm să dispuneţi efectuarea de verificări, precum şi luarea măsurilor legale privind respectarea condiţiilor de mediu de către SC Explocarb SRL, societate care a construit în satul Frânceşti o statie de concasare-sortare, precum şi o staţie de betoane, la o distanţă de circa 130 metri faţă de locuinţele noastre, ale cetăţenilor din satul Frânceşti, fără autorizaţie de construcţie, precum şi fără avize de mediu. Construcţia respectivă a fost edificată în lunile aprilie-mai 2015, tot în acea perioadă instalaţiile fiind puse în funcţiune, iar staţia de sortare-concasare şi-a început activitatea”, transmit cetăţenii din cele două sate în memoriul adresat APM Gorj, dar şi ziarului Gorjeanul.

Sancţionată de Primăria Peştişani
Localnicii remarcă însă că în cursul lunii mai 2015 tehnicianul cu urbanismul din cadrul Primăriei Peştişani, Dumitru Diaconescu, ar fi încheiat un proces-verbal de contravenţie şi stabilire a contravenţiilor pentru Sc Explocarb SRL, dar aceste acte ar fi fost întocmite, spun oamenii, “doar pentru a masca ilegalitatea în construirea investiţiei respective”. “Mai mult, abia la circa două luni de la punerea în funcţiune a investiţiei, în urma mai multor proteste ale noastre, ale cetăţenilor din Peştişani, în data de 24 iunie 2015, SC Explocarb SRL a publicat într-un ziar local un anunţ prin care făcea publică depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Construire staţie de concasare –sortare, staţie de betoane mobilă, spaţii anexe şi împrejmuire»”, îi anunţă reclamanţii pe cei din conducerea APM Gorj.

Explocarb deschide şi o carieră de extracţie a calcarului
Acum, staţia de concasare-sortare de la Frânceşti funcţionează cu piatră de granit, transportată în regim auto de la cariera Porcari din Bumbeşti-Jiu. Procedura afectează localnicii, dar celor de la firma lui Carlaonţ pare că nu le pasă. Cu toate acestea, mai spun localnicii, SC Explocarb intenţionează să mai deschidă, de data aceasta la circa 80 metri de locuinţele cetăţenilor din satul Gureni, o carieră de extracţie a calcarului, activitate care nu se poate desfăşura decât prin dinamitare. Pentru afacerea în cauză, Carlaonţ deja ar fi obţinut aviz de mediu, în mod ilegal şi suspect, mai reclamă localnicii, în sensul că firma în cauză a solicitat autorizaţie de mediu pentru carieră în extravilanul satului Gureni, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului i-a acordat avizul în extravilanul satului Frânceşti, aspect care loveşte de nulitate avizul obţinut ilegal.

Situl “Natura 2000”, călcat şi poluat de Explocarb
Oamenii sunt pregătiţi să apeleze la măsuri extreme dacă AMP Gorj nu stopează ilegalităţile Explocarb, spun localnicii care cer conducerii instituţiei să dispună “revizuirea autorizaţiei de mediu pentru carieră, acordat SC Explocarb SRL şi respingerea solicitării avizului de mediu pentru staţia de concasare-sortare şi staţia de betoane, deoarece ambele investiţii sunt amplasate la o distanţă foarte mică faţă de locuinţele noastre, producând o gravă poluare fonică”. Reclamanţii mai anunţă că staţia “degajă o mare cantitate de particule de praf care deja au afectat culturile agricole şi mediul ambiental”.
“În caz contrar, noi, cetăţenii mentionaţi în tabelele anexate la prezenta petiţie vom fi nevoiţi să protestăm în faţa instituţiei dumneavoastră până la soluţionarea acestei grave încălcări a legislaţiei, cu atât mai mult cu cât ambele amplasamente ale investiţiilor SC Explocarb SRL sunt incluse în situl protejat «Natura 2000»!!!”, îşi încheie localnicii documentul transmis AMP Gorj, aşteptând public o reacţie a conducerii acestei instituţii.

DSCF2753Mina de făcut bani
Silviu Carlaonţ este acţionar majoritar la patru firme, Explocarb SRL, Explogrant SRL, Maninter Car SRL şi Haltnic SRL, pe prima dintre acestea având licenţe active de explorare a lignitului, calcarului şi granitului la Ştiucani, Peştişani, respectiv Padeş.
La Explocarb SRL, mina de făcut bani a lui Carlaonţ, cea pe care s-au derulat contracte cu entităţile energetice din Gorj şi Mehedinţi, afaceristul deţine 51% din părţile sociale, restul aparţinând celeilalte societăţi, Maninter Car. În această firmă valoarea cotei lui Carlaonţ se cifra, cu doi ani în urmă, undeva în jurul sumei de 760.000 de lei. Activitatea firmei a fost una prolifică în 2012, când Explocarb a înregistrat o cifră de afaceri de 12 milioane de lei şi un profit de 90.000 de lei.
Carlaonţ deţine, de asemenea, nouă terenuri în Gorj, Timiş şi Mehedinţi, un apartament în Motru, un altul şi o casă în Tg-Jiu, camioane şi două autoturisme, dintre care unul de lux şi o casă de vacanţă pe Clisura Dunării, pe un teren de 350 de mp, cumpărat în 2011.
Anamaria Stoica

8 COMENTARII

  1. De ce nu spuneti ce spaga a luat Poenaru si cu vicele Ilie si ca iei fac angajarile la Carlaont! Pe ce drmuri vor merge camioanele de calcar? Dar cum justifica Poenaru angajarea de paznici la Unitatea Militara fara a fi proprietar? Se aude de dosare penale. Multe rau! Nu se mai satura baietii destepti ai Pestisaniului. Ei vor lua primaria, au bani si ne vor subjuga! Protejatine, arestati hotii!

  2. Pappagalul de nea Mitica Diaconescu nu a dat nici o amenda la concasoare ca a luat probabil spaga dar da amenzi la cei care construiesc solarii si ii injura de mama , tocmai el functionar public din Primarie care are salar de 41 de milioane pe luna . De aia vine DNA toata ziua la Primarie .Dar uita nea Mitica ca si el are 2 solarii fara autorizatie de constructiune .

  3. De aia merge tara asta prost pentru ca unii patroni dau de servici oamenilor si altii doar comenteaza… de ce nu faceti protest in fata guvernului ca au inchis multe fabrici care apartineau statului si aveau oamenii de munca….. Acum ca au venit privatii nu e bine ? In loc sa va bucurati ca mai creaza niste locuri de munca stati si comentati si faceti reclamatii fara rost…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here