Loboda, sănătate din plin

561

loboda2Primăvara este anotimpul verdeţurilor, numai bune la salate şi la tot felul de mâncăruri, verdeţuri care abundă de vitamine şi antioxidanţi. Loboda este una dintre verdeţurile folosite în această perioadă, dar din păcate este oarecum subestimată în comparaţie cu proprietăţile sale – iar aici ne referim la proprietăţile terapeutice, precum şi la gust.

De ce este loboda considerată a fi foarte sănătoasă?

– are vitamina C în proporţie destul de mare: fiind de două ori mai concentrată decât kiwi şi lămâia, ideală pentru această perioadă. Pentru a beneficia de conţinutul bogat de vitamina C, este indicat a se folosi loboda în special în salate şi mai puţin la ciorbe.

– are calităţi diuretice destul de bune, prezintă efect laxativ şi curăţă sângele. Datorită acestor caracteristici loboda este indicată în curele de detoxifiere.

– de asemenea din componenţa sa fac parte numeroşi pigmenţi antioxidanţi care au rolul de regenerare al organismului.

– este considerată un excelent remineralizant.

Loboda se aseamănă într-un fel în ceea ce priveşte aspectul compoziţiei, cu spanacul, având şi o cantitate mare de vitamina K (reduce riscul de accident vascular) şi de fier.

Dar în comparaţie cu spanacul are o cantitate mult mai mare de vitamina C. Pigmenţii din lobodă sunt în procent mult mai mare decât în spanac.

Contraindicaţii

Loboda, la fel ca şi spanacul conţine foarte mult acid oxalic. Şi din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale.

Dar ce beneficii aduce loboda organismului?

Loboda este importantă în prevenirea sau înlăturarea asteniei de primăvară, având efect mineralizant şi vitaminizant. De asemenea este un detoxifiant al organismului – în special dacă se recurge la consumul ei în perioada curei de detoxifiere. De asemenea, o altă calitate a lobodei o găsim în faptul că încetineşte procesele de îmbătrânire, favorizând regenerarea celulară şi toate acestea datorită pigmenţilor şi vitaminei C conţinute.

Datorită efectului diuretic este indicată şi în curele de slăbire.

Loboda poate apărea şi spontan dar se şi cultivă. Chiar şi toamna este timpul propice cultivării lobodei, ea fiind rezistentă la frig.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here