Liste de aşteptare la internare, şi în Gorj

386

spital DobritaPotrivit noilor norme legale, nu se mai permite internarea pacienţilor peste capacitatea spitalelor. La nivelul judeţului Gorj există unităţi care vor fi nevoite să introducă liste de aşteptare pentru internări, dar există şi situaţii unde aceste reguli nu se pot aplica.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Spitalul Dobriţa) este una dintre unităţile spitaliceşti gorjene unde se pare că nu va fi nevoie de o listă de aşteptare. Conducerea acesteia susţine că are un contract corect semnat cu CJAS Gorj şi că nu vor fi probleme în privinţa numărului internărilor. „Nu va fi cazul de liste de aşteptare. Cel puţin, consider IMG_2970că a fost încheiat un contract corect cu CJAS, astfel încât să nu-l depăşim, ţinându-se cont de media ultimilor ani. Avem 197 de paturi contractate, din 226 de câte dispune spitalul. De aceea, nu cred că vor fi liste de aşteptare la noi”, spune Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Spitalul Judeţean nu poate face liste de aşteptare

Nici conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu vede cum s-ar putea face liste de aşteptare la internarea pacienţilor săi, dată fiind natura sa de spital de urgenţă. „În Spitalul Judeţean spital Novaciva fi foarte greu să facem liste de aşteptare, pentru că e spital de urgenţă. Peste 80% din internări sunt din urgenţă. Nimeni nu-şi permite să refuze o urgenţă şi să nu o trateze aşa cum trebuie. Probabil acea prevedere cu listele de aşteptare e valabilă în spitalele care nu sunt de urgenţă”, precizează Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pălivan consideră că un medic va alege să trateze un om atunci când se impune decât să nu-l interneze ca să evite amenda prevăzută de lege la depăşirea numărului de paturi disponibile, medicii temându-se să nu comită malpraxis atunci când refuză o internare.

Spitale de categoria IV, pregătite pentru liste

Exceptând cele două unităţi prezentate, Spitalul Judeţean şi cel de la Dobriţa, restul unităţilor sanitare din judeţul nostru, majoritatea de categoria IV, cu siguranţă vor fi nevoite să facă liste de aşteptare la internare. Adresabilitatea este mare la aceste spitale şi, odată cu reprofilarea şi închiderea anumitor spitale, a crescut numărul pacienţilor în cele rămase. De aceea, la aceste spitale, adoptarea listelor de aşteptare este mai mult decât necesară, numărul pacienţilor depăşind mai mereu numărul paturilor contractate. „Nu suferim de lipsa pacienţilor; dacă medicii sunt foarte buni şi condiţiile sunt foarte bune, atunci pacienţii vin la noi. Acum avem foarte mulţi pacienţi. Nu vom mai avea voie să internăm doi în pat; mai greu e cu urgenţele. Trebuie să facem liste de aşteptare!”, menţionează Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. În situaţia spitalului de la Novaci se află şi celelalte unităţi spitaliceşti din judeţul nostru, acolo unde adresabilitatea este foarte mare, iar managerii se gândesc să introducă listele de aşteptare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here