Lista de medicamente gratuite şi compensate s-a actualizat

161

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite continuă, prin  introducerea a încă 23 medicamente noi pentru 29 de indicaţii terapeutice. Aceasta este cea de-a doua actualizare a listei, după 7 ani de zile.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă programelor naţionale de sănătate. „Este vorba despre a doua actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite, din acest an, după 7 ani. Această actualizare este importantă pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratament inovativ care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, o refacere mai rapidă şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă”, a precizat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Noi molecule introduse
Potrivit oficialilor MS, până în prezent s-au introdus 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, iar procesul de actualizare continuă. Până la sfârşitul anului, ministrul Sănătăţii a cerut echipei Unităţii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale  să finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce şi prima delistare, pentru sustenabilitatea listei şi în conformitate cu acordurile încheiate cu organismele internaţionale.
În urma noii actualizări, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi.
Aceste alternative terapeutice duc la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul este nevoit să le ia în prezent pentru tratarea afecţiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienţilor cu diabet zaharat care nu îşi mai pot controla glicemia. S-au mai adăugat şi 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice.
Nu în ultimul rând, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum şi boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie) şi bronhopneumonii obstructive.
Au fost introduse şi 2 molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii în condiţiile în care pe piaţă în acest moment există o singură posibilitate de tratament.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here