Este o plantă cu frunze comestibile, care crește în anumite părți ale Europei. Ea este cultivată în scop comercial pentru uleiul de Borago sau uleiul de limba-mielului, care este extras din semințe. Frunzele de limba-mielului sunt ușor îngroșate și au un gust bun, între măcriș și ștevie, iar medicii fitoterapeuți spun că frunzele plantei pot fi folosite la prepararea salatei.
În scop medicinal, de la limba-mielului se recoltează frunzele și ramurile tinere cu flori. Remediile care se pot prepara din limba-mielului sunt diverse: din flori se face o infuzie, iar din frunze se prepară un decoct, care poate fi făcut și din extractele apoase ale plantei.
Compoziție: substanțe vâscoase, taninuri, saponine, rășine, ulei esențial, potasiu, calciu, vitamina C
Acțiune: laxativă, depurativă, galactogogă, diuretică, emolientă, sudorifică, febrifugă, tonică, cicatrizantă, calmantă
Indicații terapeutice
Pentru uz intern: bronșite, astm bronșic, catar pulmonar, pneumonie, pleurezie, congestie pulmonară, angine, emfizem pulmonar, răceală, gripă, guturai, tuse, răgușeală, laringite, febră eruptivă, steatoză hepatică, hepatite, icter, constipație, digestie lentă, intoxicații, tulburări de ritm cardiac, palpitații pe fond nervos, congestie renală, retenție urinară, litiază renală, eliminarea clorurilor, stări nervoase, spasme nervoase, ipohondrie, crampe musculare, depresie, insomnii, reumatism, artroze, junghiuri intercostale, gută
Pentru uz extern: răni, eczeme, erupții, ulcerații, bătături, urticarie, inflamații, rujeolă, pojar, scarlatină, iritații oculare, riduri, celulită, îmbătrânire piele
Precauții și contraindicații
Limba-mielului trebuie folosită cu precauție, atât ca ingredient în salate, cât și ca tratament naturist, iar remediile din plantă nu trebuie administrate pe o perioadă lungă de timp. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să folosească planta. Persoanele care suferă de epilepsie, schizofrenie sau iau anumite medicamente nu trebuie să folosească remediile din limba-mielului. Anumite plante din familia Boraginaceae, cum este și cazul limbii-mielului, pot provoca dermatite și inflamații la nivelul pielii, așa că se recomandă o atenție sporită în timpul recoltării și uscării plantei.
Alexandra Cruceru