Liga Pensionarilor din Gorj continuă acţiunile pentru câştigarea drepturilor

197

sedinta liga pensionarilorÎn ultima şedinţă a Ligii Pensionarilor din Gorj, preşedintele acesteia a precizat că vor fi continuate acţiunile pentru câştigarea drepturilor pierdute, mergându-se chiar până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Pensionarii mai au şi alte proiecte de viitor, între acestea fiind vizate şi drepturile ce li se cuvin asupra patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR).

Liga Pensionarilor din Gorj numără 4.600 de membri. Cotizaţia fiecăruia este de 0,5 lei pe lună, iar majoritatea banilor merg pe ajutoare sociale. La ora actuală, în contul Ligii sunt puţin peste 45 de milioane de lei vechi. Pentru că banii sunt tot mai puţini, iar cheltuielile trebuie acoperite, pentru că pensiile sunt mici şi oamenilor nu le mai ajung banii pentru medicamente, iar guvernanţii nu fac nimic pentru a-i ajuta, pensionarii au participat şi la diverse mitinguri de protest, au apelat şi la instanţă, dar totul se pare că a fost zadarnic. Totuşi, conducerea Ligii Pensionarilor din Gorj nu renunţă şi spune că se va ajunge şi la CEDO.

Pensionarii gorjeni cer să fie respectată legea

În şedinţa Ligii din data de 26 mai 2011, s-a vorbit şi despre Stadiul în care acţiunea înaintată de pensionarii Tribunalului Judeţean Gorj de chemare în judecată a Casei Judeţene de Pensii şi o decizie a Curţii Constituţionale dată în baza unei cereri adresată de către Liga preşedintelui Curţii în legătură cu neconstituţionalitatea unor articole din două acte normative. „Guvernul, încă din 2008, a refuzat să pună în practică unele prevederi legale care conduceau la îmbunătăţirea nivelului de trai al pensionarilor. (…) Noi ne continuăm acţiunea chiar dacă Judecătoria nu ne dă câştig de cauză. S-a hotărât la un consiliu naţional al federaţiei noastre, la care şi eu am participat în luna februarie, ca în cazul în care instanţa de judecată nu ne dă câştig de cauză, urmează ca Federaţia să înainteze documente la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, susţine Petre Rădulescu, preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj. Pensionarii sunt nemulţumiţi de nivelul actual al punctului de pensie, care este de 39,9% şi spun că noua lege i-a defavorizat şi mai mult. De aceea, „cerem respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 250 cu privire la valoarea punctului de pensie de 45%, pentru că noi primim cu 94 de lei mai puţin acum”, adăuga preşedintele Ligii.

Patrimoniul UGSR, în atenţia pensionarilor

Patrimoniul deţinut de Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR) aproape că s-a evaporat, deşi acesta era imens în 1989. După Revoluţie au fost preluate şi în mare măsură înstrăinate activele UGSR, râvnite de noile sindicate şi mişcări sindicale. Totuşi, susţine Petre Rădulescu, preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj, „patrimoniul UGSR nu a fost preluat de nimeni şi nu va fi până când nu va fi organizat un congres al UGSR. Acest congres nu a mai avut loc”. Cu toate acestea, există un proces verbal de predare a patrimoniului, acesta dovedindu-se a fi un fals. Acest document a fost prezentat pensionarilor grojeni. Ei sunt revoltaţi de modul cum se prezintă patrimoniul UGSR, pentru că, după cum susţin ei, nu numai că nu s-a mai investit, dar „totul a devenit o paragină”. „La nivelul judeţului Gorj avem Casa de Cultură, la care am săpat şanţurile împreună cu elevii într-o tabără de vară. Acum aţi văzut în ce hal arată, iar mai nou au scos-o la vânzare pentru că cei care au administrat-o nu şi-au achitat o serie de obligaţii financiare. Eu am discutat cu fostul preşedinte Retezeanu şi i-am cerut să spună cine este judecătorul care judecă această cauză, ca să pot discuta şi eu cu el şi să-i explic în ce stadiu suntem noi şi să dispună o amânare”, explică Rădulescu. Pensionarii gorjeni nu au nici un beneficiu de pe urma patrimoniului UGSR şi spun ei că nu li s-a dat nici un spaţiu unde să-şi stabilească sediul, deşi li s-ar fi cuvenit un asemenea drept. Din acest motiv, ei susţin că vor acţiona în consecinţă, mai ales acum, după ce s-a descoperit acel proces verbal fals, şi vor face tot ce le stă în putinţă pentru a se face dreptate pentru salvarea patrimoniului UGSR.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here