Liga Națională de Baschet își schimbă forma

596

Sistemul competițional al primului eșalon baschetbalistic din România suferă o schimbare majoră după dispariția echipei care a dominat categoric competiția în ultimul deceniu.

Decizia luată de cei de la CSU Asesoft Ploiești de a nu se înscrie în Liga Națională a condus la o schimbare de formă a campionatului intern, care va avea 12 echipe și care va avea două părți pentru sezonul regulat. După retragerea celor de la CSU Ploiești, pentru că nu mai era cazul unei competiții cu un număr impar de echipe, cererea celor de la Timba Timișoara de a fi păstrați în Liga Națională a fost respinsă. Oficialii Federației Române de Baschet s-au văzut în fața unui campionat cu prea puține jocuri, așa că au împărțit sezonul regulat în două faze. O primă fază este cea în care cele 12 echipe vor juca după sistemul fiecare cu fiecare, iar după terminarea celor 22 de etape se va întocmi un clasament după care echipele vor fi împărțite în două grupe. În faza a doua a sezonului regulat se va juca din nou fiecare cu fiecare, însă doar între echipele din aceeași grupă, Grupa 1-6 și Grupa 7-12. Vor fi câte zece noi jocuri pentru fiecare echipă, iar în play-off vor accede toate echipele din Grupa 1-6, dar și primele două din grupa 7-12. Utimele două echipe din Grupa 7-12 vor retrograda în Liga 1 la finele fazei a doua, noul sistem competițional neavând și un play-out.

Multe meciuri
Marea schimbare vine din numărul crescut de jocuri pe care echipele le vor avea de disputat, sezonul regulat fiind mult mai atractiv, cu câte patru întâlniri între echipele importante ale campionatului, meciuri care cu siguranță vor atrage foarte mulți spectatori. În total, în sezonul regulat, fiecare echipă va disputa 32 de jocuri, apoi, vor urma seriile din play-off, o echipă putând atinge un număr maxim de 45 de jocuri oficiale în campionat, fără a mai pune la socoteală meciurile din Cupa României sau partidele pe care le-ar putea juca în cupele europene.
Singurele modificări la nivel de play-off sunt legate de faptul că sferturile de finală, adică primul tur din play-off, se va disputa după sistemul cel mai bun din trei partide, asta pentru că sezonul regulat are deja mult mai multe meciuri decât se întâmpla în trecut, dar și de faptul că va exista o zi de pauză între meciurile 1 și 2 și meciurile 3 și 4 din semifinale și finală.

Mici modificări la Cupa României
Nici sistemul de desfășurare al Cupei României nu a rămas neschimbat față de ceea ce s-a jucat în sezonul trecut, însă aici există o singură modificare și nu este una de structură. Fiind vorba de 12 echipe înscrise la start, toate vor intra în competiție din primul tur, în urma tragerii la sorți urmând a se juca șase duble de clarificare. În turul următor vor fi calificate automat învingătoarele. Dacă anul trecut am avut în această competiție un lucky-winner, Energia fiind cea care a prins o calificare fără luptă în turul următor, și un lucky-looser, Steaua mergând și ea mai departe, deși a pierdut confruntarea cu BC Mureș, în acest sezon de cupă, în primul tur, vom avea două echipe care vor avea statut de lucky-looser. Cele șase echipe învinse vor fi departajate pe baza scorulul general consemnat. Echipele care pierd la cea mai mică diferență se califică mai departe. Victoria valorează două puncte, iar înfrângerea valorează un punct.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here