Liga a doua riscă să rămână fără alte 2 echipe

663

După retragerea Olimpiei Satu Mare din eşalonul secund, alte două formaţii au şanse mici să mai joace şi în 2018 în Liga a 2-a. Prima dintre ele este ASA Târgu Mureş, formaţie care se va retrage, cu certitudine, din actualul campionat. Mureşenii şi-au întrerupt activitatea odată cu ultimul meci oficial disputat în 2017, iar reunirea lotului nu s-a mai produs. Potrivit administratorului judiciar de la ASA, Claudiu Balog, reprezentantul RTZ&Partners, nu există altă variantă decât falimentul. Balog a spus în presa centrală că nu-şi reproşează nimic, pentru că procentul de salvare prin reorganizare este extrem de redus în România. “Aşteptăm soluţia Curţii de Apel pe 19 februarie. Cel mai probabil se va trece la faliment. Concluziile noastre au fost de respingere a apelului, ca fiind nefondat. Societatea este în continuare în perioada de organizare, din punct de vedere legal. Sunt şanse foarte mici să se mai întâmple ceva. Cel mai probabil se va trece la faliment. Din păcate, nu am găsit posibili investitori. Ar fi fost extraordinar, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim pe cineva dispus să investească şi să salveze clubul de la faliment. Ne pare rău de fiecare dată când nu reuşim să salvăm societatea de la faliment, dar, dacă ne uităm la procentul de reorganizări din ţară, care este undeva la 2 la sută, nu avem absolut nimic să ne reproşăm. Să nu uităm de ASA, la momentul la care i s-a confirmat planul, avea bugetat de la Consiliul Local în jur de 5 milioane de lei, bani cu care ar fi putut să-şi ducă sezonul competiţional la bun sfârşit. Din informaţiile pe care noi le-am primit, Prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local şi atunci au fost sistate orice fel de plăți. Ori, în Liga a 2-a, neavând drepturi TV sau alte surse de finanţare, era puţin probabil să reuşească să se reorganizeze şi să îşi plătească datoriile din plan”, a declarat Balog. În 21 de etape desfăşurate în acest sezon în Liga 2, ASA Târgu Mureş a obţinut 9 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri şi un golaveraj de 40-41, cu cele 31 de puncte acumulate încheind anul 2017 pe locul 8.
O altă echipă la care apele sunt tulburi este Foresta Suceava. Cei trei investitori de la club Ion Lozovan, George Negură şi Farid Khallaf nu mai vor să finanţeze Clubul, după ce echipa de fotbal nu a putut accesa o sumă importantă de bani de la Consiliu Local. Fără fonduri, trupa moldavă a rămas şi fără conducere, 9 angajaţi ai clubului prezentându-şi demisia într-o conferinţă de presă ad-hoc.
Gruparea suceveană ar avea în acest moment datorii de 300.000 de lei. “Nu a fost o hotărâre apărută peste noapte, mai ales că problemele financiare s-au acutizat în timp. S-au luat în discuţie toate variantele, fără succes însă, de aceea s-a ajuns în situaţia asta. Ion Lozovan nu va lăsa lucrurile aşa, a început să lucreze cu avocaţii. Vor fi notificate toate părţile, urmând a li se aduce la cunoştinţă situaţiile nestatutare produse în cadrul clubului. Lucrurile au ajuns într-un moment critic, nu mai există angajaţi în cadrul clubului. Cred că Farid ar trebui să se gândească mai mult la binele Forestei decât la interesul propriu. Din punctul meu de vedere, cel mai negru scenariu ar fi desfiinţarea clubului, iar cel mai optimist, rezolvarea problemelor pe cale amiabilă. Cel mai mult îmi pare rău pentru Florentin Petre. A rămas singur în staff şi îi va fi greu să continue activitatea. Situaţia pare în acest moment fără ieşire”, a mărturisit vicepreşedintele clubului, Mihai Ungurian. “Sunt probleme la club, dar eu sunt antrenor şi încerc să-mi văd de treaba mea. Sper să reuşim să ne organizăm în timp util, pentru că sezonul de primăvară bate la uşă, iar lupta pentru salvarea de la retrogradare nu se anunţă deloc uşoară”, a declarat antrenorul principal Florentin Petre. Foresta a terminat prima parte a campionatului pe locul 17, cu 20 de puncte.

Dică: “Pandurii nu va face parte din acele echipe”
Directorul sportiv de la Pandurii, Emil Dică, rămâne încrezător în ceea ce priveşte şansele echipei fanion a Gorjului să evite falimentul. Noul oficial al clubului speră ca trupa gorjeană să nu fie pusă în situaţia să nu mai joace meciuri oficiale, şi a declarat că are încredere în conducătorii de la Târgu Jiu.
“Îmi pare sincer rău pentru aceste echipe, mi-aş fi dorit ca toate formaţiile care au început acest sezon să-l ducă la bun sfârşit, dar, din păcate, situaţia financiară în fotbalul românesc, mai ales la acest nivel, este una precară. Am avut unele discuţii cu cei de aici şi am încredere că nu se va ajunge la faliment, altfel nu aş fi venit. Sunt şi unele lucruri pe care nu pot să le dezvălui, dar sunt convins că Pandurii nu va face parte din acele echipe care, din păcate, au ajuns în această situaţie”, a afirmat Dică.
Chiar şi fostul rapidist este surprins că acţionarii de la Pandurii şi-au luat mâna de pe echipă, mai ales că, în istoria recentă, formaţia noastră a intrat şi în Europa. “Chiar nu înţeleg aceste lucruri. Sunt de puţin timp venit aici, de 3 săptămâni, dar vă spun că ar fi păcat ca o echipă care acum câţiva ani era vicecampioana României, o echipă care a jucat în grupele Europa League, o echipă care a adus foarte multă lume la stadion, dintr-un oraş care până atunci nu avusese astfel de performanţe, să se desfinţeze. Unele echipe din Liga 1 nu au condiţiile de la Pandurii, mă refer la pregătire, la refacere”, a afirmat Dică. Pandurii va juca şi în 2018 la Motru, primul meci fiind programat contra formaţiei Metaloglobus Bucureşti, pe 24 februarie.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here