Liderul PSD Gorj: Pentru grupul 5 de la Rovinari e nevoie de modificări legislative. Mai întâi trebuie finalizată investiția

1102

Pentru ca, în decembrie 2023, grupul 5 de la Rovinari să poată fi pus în funcțiune, trebuie rezolvate două mari probleme: finalizarea investiției și corelarea actelor normative în așa fel încât blocul energetic să funcționeze în legalitate. Fiindcă OUG 108, din iunie 2022,  interzice punerea în funcțiune de noi capacități pe cărbune.

Despre situația grupului 5 de la Rovinari, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber a declarat: ”La grupul 5 a fost o preocupare a noastră, a celor din PSD, pentru obținerea licenței, care s-a și obținut. La momentul decembrie, anul acesta, când ar trebui să fie pus în funcțiune, trebuie corelări legislative în momentul în care investiția se va finaliza. Corelăm cu acte normative prin care poate fi modificată Ordonanța 108 a decarbonizării, Orice ordonanță poate fi modificată, dar e prematur să discutăm acum.  Firma care trebuia să finalizeze investiția a intrat în insolvență și s-au căutat alte soluții”, a spus Mihai Weber accentuând faptul că, mai întâi, grupul 5 trebuie să fie finalizat și apoi să se facă demersurile legislative.

Ori, investiția nu este finalizată, și nici procentul de 85% nu este sigur, fiindcă timpul a lăsat urme, cum a lăsat la hidrocentralele în care s-au investiot milioane de euro apoi au fost abandonate: ”Mă tem că investiția la grupul 5 este gata în proporție de 85% cu tot ce mai iau de pe grupul 3 care a fost închis. E ca la hidrocentralele gata în proporție de 95%… și ați trecut să le vedeți? Nu mai arată că ar fi gata nici de 80 la sută. Nu au fost gata, de fapt, așa cum s-a tot spus, de 95%”, a declarat sindicalistul Vasile Tivig, la Sud FM.

Despre ”scăparea” din PNRR, așa cum a numit-o Daniel Burlan, aceea că grupul 5 de la Rovinari nu este menționat în Plan, deputatul Mihai Weber a mai declarat pentru ”Gorjeanul” că, paradoxal, menționarea lui în PNRR le-ar fi dat idei celor de la Bruxelles, să-l închidă:

”Eu zic ca e bine ca nu e în PNRR pentru că nu se pot agața de el, nu pot să impună închiderea lui. Acuma, în grupul 5 s-a investit mult, este retehnologizat și va rezista foarte mult în piață”, a mai spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here