Liderii rromilor din Gorj, ocupanţii locurilor subvenţionate la UCB

173

Şeful Partidei Rromilor Gorj, Nelu Pavel, este student în anul III la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, specializarea Administraţie Publică din cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi”(UCB) din Târgu-Jiu. Pavel ocupă astfel unul dintre locurile subvenţionate de stat pentru persoanele de etnie rromă, asta pentru că a reuşit în 2005 să-şi ia la a doua încercare bacalaureatul, beneficiind de o medie generală la bac de peste 7. Nu numai acesta este însă singurul student din familia Pavel, cele două fiice ale acestuia studiază de asemenea, cea mică fiind de altfel chiar colegă de facultate cu tatăl ei. Pavel nu este însă singurul lider al rromilor care ocupă un loc subvenţionat la UCB, Ion Mihai Ministru’ este şi el student la Drept aici dar şi Ion Bobu, unul dintre consilierii primarului Florin Cârciumaru pe problema rromilor de la Primăria Târgu-Jiu.

Liderii organizaţiilor rrome din Gorj s-au hotărât să profite de locurile subvenţionate de la universitatea de stat din Târgu-Jiu, asta în ciuda concurenţei mari pe posturile puţine pentru etnici, existente la instituţia de învăţământ superior. Cum au avut norocul să promoveze însă un bacalaureat mai uşor decât absolvenţii ultimilor doi ani, chiar dacă nu la prima încercare şi la vârsta maturităţii, liderii au ocupat cu prioritate locurile bugetate la UCB.
În această situaţie se află consilierul judeţean Nelu Pavel, liderul Partidei Rromilor Gorj, care aşteaptă în acest an să promoveze Administraţia Publică, el fiind acum student în anul III. Presa locală menţiona însă în 2009 că Pavel era student la Drept şi chiar că prin 2011 se înscrisese la masterat, Pavel recunoscând că sunt mai mulţi beneficiari ai unor locuri subvenţionate pentru rromi pentru studii superioare care au absolvit şi câte două facultăţi.

Pavel: “Locurile pentru rromi sunt puţine”!
Nelu Pavel declară în ce îl priveşte că abia în această vară va absolvi Administraţia Publică, reuşind, în ciuda dificultăţii, să-şi promoveze examenele. “Sunt în anul III, termin în vara asta Administraţie Publică. Fiica mea cea mică este şi ea studentă în anul I la Drept, tot la Brâncuşi iar Ion Ministru’ este şi el student pe locurile subvenţionate în anul I, tot la Drept. Mai este student şi Ion Bobu, consilierul de la primărie”, a declarat Pavel, care consideră că cele 13 locuri bugetate anual la UCB sunt puţine pentru rromii dornici să îşi facă studiile fără plată. “Avem 13 locuri la UCB fără taxă pentru rromi, dar sunt puţine. Cererile sunt mai mari decât posturile, şi sunt persoane care mai aşteaptă”, a declarat Pavel care avizează de altfel din partea organizaţiei solicitanţii unui loc bugetat la UCB. De altfel, pentru liderii beneficiari ai locurilor subvenţionate s-au cam aprobat singuri pentru a putea ocupa un loc fără taxă la UCB.
Pavel recunoaşte că a ocupat locul deoarece ar fi avut 7.40 la bac altfel nu ar fi putut beneficia de locul neplătit.

Ministru’ se vrea absolvent de Drept
Ion Mihai zis Ministru’, liderul Uniunii Rromilor Creştini din România şi proaspăt membru al PSD Gorj, este şi el “boboc” pe băncile facultăţii. Ministru’ ocupă unul dintre cele două locuri subvenţionate pentru rromi la Drept urmând să-şi finalizeze studiile superioare patru ani mai târziu. Atunci, studentul de astăzi va ocupa şi un loc subvenţionat la master, cum au făcut de altfel deja absolvenţii rromi ai facultăţilor din cadrul UCB.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here