Lider: Nu ne spune nimeni nimic! CEO ascunde numărul angajaților decedați aflați în activitate

819

* CEO, stat în stat: Nu răspunde pentru nimic
* 10 luni de când sindicatele așteaptă răspuns la o solicitare
* Peste 100 de zile de când Legea 197/2021 ar fi trebuit aplicată

Situație incalificabilă la CE Oltenia! Din luna februarie, sindicatele așteaptă răspunsul unei adrese în care liderii sindicali au solicitat conducerii companiei să le fie comunicat numărul angajaților care au murit, fie în accidente de muncă, fie în urma unor boli profesionale. Adresa a fost trimisă de liderii de la Sindicatul Energia Rovinari, chiar la începutul celor șase luni de proteste zilnice, în luna februarie a acestui an. Răspunsul șefilor CEO nu a venit nici până în prezent.

Marți, un alt angajat al CEO de la Cariera Peșteana, muncind cu lopata, a făcut infarct lângă utilajul minier, la doar 48 de ani: ,,În acest an, avem peste 40 de colegi care ne-au murit din cauza bolilor pe care le-au căpătat în timp sau în accidente de muncă. Noi am cerut oficial administrației, printr-o adresă, să ne comunice numărul celor care au murit în astfel de condiții, le-am cerut o statistică din anul 2012 și până în prezent.
Nu am primit niciun răspuns până în momentul de față. Era chiar la începutul protestelor pentru recunoașterea grupei de muncă, pentru a ne fi recunoscute condițiile speciale în care lucrăm, vrând să documentăm legea pensionării anticipate, atât de necesară. Văzând că nu primim absolut niciun răspuns, am făcut noi o statistică și am ajuns la concluzia că în fiecare an mor, în medie, 40-45 de colegi. Nu ne spune nimeni nimic. Anul acesta au murit deja peste 40, bolnavi sau în accidente groaznice de muncă. Vina pentru această situație este a celor care ne conduc și care au stopat, au blocat, întinerirea forței de muncă în CEO ani de zile și acum, prin neaplicarea Legii 197/2021. De asta spunem că aici este vorba despre genocid social. Nici până în prezent, legea pentru care am protestat nu este aplicată. Dacă era aplicată, cei care îndeplinesc condițiile prevăzute în lege ar ieși la pensie cu 13 ani mai devreme, nu ar muri pe capete în cariere și termocentrale…”, a declarat, cu amărăciune, Manu Tomescu.

Protestele continuă – Mesaj: Pentru unii dintre noi e prea târziu
„Continuăm protestele și ne vom lupta neîncetat pentru aplicarea în totalitate a legii 197/2021!”, anunță Manu Tomescu. ,,Însă, din păcate, pentru o parte dintre colegi este prea târziu! Astăzi (marți, n.r.), ne-a mai murit un coleg de la Cariera Peșteana, chiar în timpul programului de lucru, pe nume Caplea Marian, lăcătuș cu vârsta de 48 de ani, după aproape 30 de ani de activitate într-o carieră minieră! Dumnezeu să-l odihnească și pe el și pe toți ceilalți colegi mineri și energeticieni care au plecat din această lume!”, a scris liderul pe pagina sa de socializare.
Pe de altă parte, parlamentarul Radu Miruță arată că au trecut peste 100 de zile de când dreptul de pensionare anticipată în baza condițiilor speciale de muncă a fost călcat în picioare. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis, apărând în Monitorul Oficial, în data de 18 august 2021.
De notat: Reprezentanții departamentului de protecție și securitate în muncă din cadrul CEO au declarat că nu pot furniza date cu privire la angajații decedați în accidente de muncă sau din cauza unor boli profesionale.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua . Sunt un lider de sindicat si sunt alaturi de omologul meu Manu Tomescu . Daca reprezentanții departamentului de protecție și securitate în muncă din cadrul CEO au declarat că nu pot furniza date cu privire la angajații decedați în accidente de muncă sau din cauza unor boli profesionale , domnul presedinte poate sa solicite cele dorite la ITM Gorj , sa solicite aceste date , care e normal sa se regaseasca in cadrul acestei institutii . Asa ar fi logic , dar la noi in tara nimic nu mai e logic
    Cu respect C Popescu presedinte S.L.S.C.U.P GORJ – Servicii Publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here