Lider din CEO, la o conferință intersindicală națională cu participare internațională

842

Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 din Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, a fost prezent, la finalul săptămânii trecute, la o conferință intersindicală națională cu participare internațională, organizată de Sindicatul Solidaritate Universitară și Federația Sindicală Hermes. Conferința a avut loc la Craiova și s-a bucurat de prezența a peste o sută de sindicaliști din toată țara. Bunoaica a fost singurul lider de sindicat CEO din Gorj care a fost invitat la acest eveniment.

Temele principale ale conferinței ,,CINPI”, organizată în perioada 31 mai-2 iunie 2019 la Craiova, au fost legate de contractul colectiv de muncă la nivel național și de protecția liderului sindical și a membrilor. În acest cadru s-au făcut recomandări pentru organizațiile sindicale, de realizare a unui îndrumar de bune practici pentru liderii sindicali și s-a discutat despre colaborările permise intersindicale cu organizații europene și cu ONG-uri. Ultimul punct pus în discuție a fost transferul reprezentării.
,,S-a discutat aici despre contractul colectiv de muncă la nivel național care, din păcate, nu mai există, fapt care lasă fără obiectul muncii confederațiile și federațiile sindicale. S-a mai vorbit despre tendința de distrugere a confederațiilor sindicale și despre atomizarea mișcării sindicale prin înlăturarea formelor de organizare existentă. Toți membrii federațiilor au susținut revenirea la CCM, ca și garant al drepturilor minimale pentru toți salariații pentru toate sectoarele de activitate. Revenirea la CCM s-a stabilit că este o misiune de durată, dar necesară în acest context. S-a mai pus pe tapet protecția liderului de sindicat, supus presiunilor. S-au făcut propuneri legate de constituirea unui fond de sprijin pentru protecția aleșilor în funcții de reprezentare sindicală și a membrilor de sindicat, dar de susținere, prin scrisori de protest transmise de organizații sindicale, către angajatorii care exercită presiuni asupra liderilor sindicali. S-a propus realizarea unor filmulețe cu abuzurile angajatorilor la adresa aleșilor sindicali ori membrilor, acestea urmând a fi postate pe rețelele de socializare, cu avizul unei comisii astfel înființate. S-a discutat despre realizarea unor cursuri cu specific sindical și acordarea către aceștia a unor informații juridice și de strategie de luptă sindicală”, a explicat Nicu Bunoaica.La eveniment au participat sindicaliști din Republica Moldova, Serbia, Franța.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here