Lider de sindicat: Gorjul va deveni și mai sărac

5976

Mii de locuri de muncă vor dispărea din Gorj în următorii cinci ani, iar județul va deveni tot mai sărac. Este previziunea sumbră a unui lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia.

Cel mai mare angajator din Gorj plătește, pentru energia produsă, taxe pentru emisiile de CO2. Suma este una colosală, mai mult de jumătate din cifra de afaceri.
Pentru a supraviețui, Complexul Energetic Oltenia a primit un ajutor de salvare, de 1,2 miliarde de lei, pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Ajutorul vine însă la pachet cu un program de restructurare și decarbonare, prin care o parte din carierele de cărbune se închid, iar o parte din grupurile pe cărbune trec pe gaz și se instalează și panouri fotovoltaice.
Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Mine Energie Oltenia, spune că situația în Gorj va deveni tot mai grea, anticipând că aproximativ cinci mii de locuri de muncă vor dispărea din județ în următorii ani.
Deși Complexul Energetic Oltenia a reușit să achiziționeze toate certificatele de CO2 înainte de termen, economisind și câteva zeci de milioane de euro din împrumutul acordat, nu este clar ce se va întâmpla cu acești bani rămași.
„Nu sunt banii noștri. Nu am de ce să mă bucur, atât timp cât sumele respective vor trebui să fie însoțite de programe de restructurare pentru această companie, care vor însemna mii de plecări în următorii ani. Plus reducerea a altor mii de locuri de muncă pentru firmele care lucrează pentru companie. Problemele vor fi foarte delicate în viitor. Gândiți-vă că, în câțiva ani, în Gorj vor fi aproximativ cinci mii de locuri de muncă mai puține. Care vor însemna multe minusuri. Politicul ar trebui să gândească niște programe. După ce că Gorjul este sărac, va deveni și mai sărac în cinci ani de zile”, este semnalul de alarmă tras de liderul de sindicat din CEO.
În plus, deși România plătește din greu emisiile de CO2, importă energie din cărbune din afara UE, fără taxe. „Noi depindem de deciziile pe care le ia Guvernul. În momentul în care ne pune în cârcă acea taxă de CO2, cum putem noi să concurăm? Știți foarte bine că am făcut acea scrisoare deschisă către primul-ministru Orban și ministrul Energiei, prin care ceream stoparea importului de energie din țările non-UE. Ni s-a răspuns că se va analiza, dar în continuare se importă, iar noi stăm acasă. Nu mă surprinde, aceleași răspunsuri le-am primit permanent”, a mai spus Pîrvulescu, la un post local de radio.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.