Licitație pentru restaurarea unui important monument istoric din Gorj

1212

Consiliul Județean Gorj a scos la licitație serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru consolidarea și restaurarea Casei memoriale „Ion Popescu Voitești” din comuna Bălănești, aflată la câțiva kilometri de municipiul Târgu-Jiu.

„Prin realizarea acestui obiectiv de investiție se urmărește stoparea degradării imobilului – obiect de patrimoniu, care se regăsește în Lista monumentelor istorice – Cod LMI GJ-IV-m-B-09492, impulsionarea dezvoltării locale prin consolidarea și restaurarea patrimoniului cultural local, crearea de condiții normale de funcționare a Secției de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” și menținerea imobilului într-o stare tehnică bună”, se arată în caietul de sarcini.
Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 2,6 milioane de lei, fără TVA. Firmele interesate au termen până pe 22 ianuarie 2021 să depună ofertele și cererile de participare. Pe lângă lucrările de consolidare-restaurare, se va înlocui instalația electrică și se vor realiza instalațiile sanitare, de paratrăsnet și de împământare, precum și instalația de încălzire (cu pompe de căldură), aer condiționat și de ventilare.
„În cadrul obiectivului de investiție se va realiza amenajarea peisagistică a curții prin păstrarea unor plantații și realizarea altora, precum și realizarea unor spații de recreere și a unui loc de joacă pentru copii”, se arată în proiect. Casa Memorială „Ion Popescu Voitești” este proprietatea publică a județului Gorj, aflându-se în intravilanul comunei Bălănești, satul Voiteștii din Vale.

Istoria casei
Ion Popescu Voitești este un reputat geolog gorjean, care și-a consacrat întreaga viață cercetării structurii pământului românesc. A descoperit zăcăminte de sare şi petrol, a condus Institutul Geologic al României și a pus bazele Academiei de Ştiinţe. A susţinut peste 140 de comunicări la congrese de geologie în ţară şi în străinătate.
Pe când era încă profesor la facultatea din București, Voitești a construit vila din Bălănești, în vederea întoarcerii pe meleagurile natale. A gândit o construcție solidă tocmai pentru a dura peste ani în diverse scopuri utile comunității locale, așa cum dezvăluie în testamentul lăsat. Vila a fost proiectată de renumitul arhitect Iulius Doppelreiter, fiind realizată între anii 1938-1940. Casa a găzduit familia marelui geolog, după retragerea sa la pensie, în anul 1941. A lăsat la Bălănești o veritabilă colecţie paleontologică şi de mineralogie.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here