Licitaţia cu fierul vechi trimite CEO a doua oară la DNA

534

Oficialii Complexului Energetic Oltenia(CEO) vor mai da încă o dată explicaţii în faţa procurorilor DNA din capitală deoarece încă o plângere penală la adresa structurii energetice este în drum spre Direcţia Naţională Anticorupţie. Şi aceasta are legătură cu o licitaţie la fel de controversată cum este cea cu transportul feroviar al CEO, ea privind însă fierul vechi încredinţat unei firme pentru viitorii patru ani de zile. În acest caz, caietul de sarcini la licitaţie a fost modificat ,,în timpul jocului”.

Plângerea penală la adresa CEO a fost transmisă la DNA Bucureşti tocmai în aceste zile când şefii structurii energetice au dat explicaţii în faţa anchetatorilor în dosarul privind licitaţia de anul trecut cu transportul cărbunelui pe calea ferată. Astfel, în plin scandal, la DNA au început să curgă şi alte sesizări, una fiind legată de licitaţia cu fierul vechi din CEO, care a stârnit valuri în Gorj, la finalul anului trecut. O plângere în acest sens a fost transmisă în aceste ultime zile la DNA Bucureşti, prin poştă, semnalându-se suspiciuni legate de încredinţarea colectării fierului vechi unei firme din Gorj, după ce altele au fost oprite să participe urmare a unor modificări apărute în caietul de sarcini. Firma în cauză, Remat Gorj, lucrează deja pe contract ridicând fierul vechi de la unităţile miniere din Oltenia.

Licitaţia cu transportul feroviar, pată pe obrazul CEO
Deşi nu există date concrete că CEO are un aport ,,infracţional” în licitaţia din mai 2013, privind transportul feroviar al cărbunelui, totuşi implicarea structurii în scandalul CFR Marfă vs GFR aduce destule prejudicii de imagine societăţii conduse de Laurenţiu Ciurel. De altfel, managerul CEO, în persoană, a fost audiat în calitate de martor la DNA, loc în care s-au deschis şi ofertele. Licitaţia se va relua după încetarea anchetei penale, până atunci contractul cu CFR Marfă a fost prelungit.
Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect ,,Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni. La data de 17 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti. Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA. Procurorii susţin că, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei. Acest demers avea ca scop depunerea de către Grup Feroviar Român SA a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă SA, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate. Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti luată pe data de 30 ianuarie, însă el a făcut ieri recurs, avocaţii săi solicitând pentru clientul lor arestul la domiciliu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here