Liceul Tehnologic Turceni, printre câștigătorii concursului ”Școala Zero Waste”

428

Liceul Tehnologic Turceni s-a clasat pe locul II la ediția 2016 a concursului național de educație ecologică ”Școala Zero Waste”, câștigând astfel un premiu constând într-o imprimantă multifuncțională și un calculator.

Concursul Național de Educație Ecologică ”Școala Zero Waste ediția 2016” a ajuns la final. ”În cele 6 săptămâni de concurs, cei 13.773 elevi participanți la competiție au colectat 125 de tone de deșeuri reciclabile, dintre care 105 tone de maculatură și aproape 9 tone de DEEE-uri, au organizat sute de activități cu caracter ecologic dintre care menționăm 54 de acțiuni de ecologizare a zonelor din apropierea școlilor, dar și în afara localităților sau pe cursurile de apă, precum și peste 70 acțiuni de plantare de copaci sau de înfrumusețare a școlilor și localităților. Elevii au creat și distribuit în comunitatea locală mii de pliante și afișe cu informații educative privind colectarea selectivă, au realizat numeroase filmulețe educaționale, scenete și ateliere de reciclare creativă. Ediția 2016 a Concursului Național de Educație Ecologică ”Școala Zero Waste” a pus accentul pe realizarea de activități cu caracter educativ și mai puțin pe colectarea efectivă a deșeurilor reciclabile. Acțiunea de colectare face parte din procesul educaţional: învățăm în timp ce facem. Multumim partenerului Continental pentru implicarea în proiect și pentru premiile oferite”, au anunțat organizatorii. Anul acesta, premiul I și Trofeul ”Școala Zero Waste” a revenit Liceului Teoretic ”Traian Vuia” din Făget, județul Timiș. Unitatea de învățământ a primit o tablă interactivă și un videoproiector. Pe locul II s-a clasat Liceul Tehnologic Turceni, care a primit un calculator și o imprimantă multifuncțională, iar pe locul III Şcoala Gimnazială Nr.1 din Câmpeni, județul Alba, care a primit un videoproiector. De asemenea, profesorii coordonatori ai școlilor câștigătoare au primit câte o tabletă. Premiile speciale la concursul de lucrări cu tema „Probleme actuale de mediu întâlnite în localitatea mea și rezolvarea lor de către mine și prietenii mei”, au fost câștigate de Andrada-Mădălina Martiniuc, de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, și Diana Poenaru, de la Şcoala Gimnazială Nr. 24 Timişoara.

Tabără gratuită pentru câștigători
Cei mai dedicați și implicați elevi din cadrul primelor cinci școli clasate (celor trei premiate li se adaugă Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Structura Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lupeni, județul Hunedoara, și Școala Gimnazială „Ion I. Graure” din Bălteni, județul Olt), împreună cu profesorul coordonator, vor participa în perioada 17 – 21 august la Tabăra ”Zero Waste School Camp” organizată lângă Timișoara. Dintre acești elevi vor fi desemnați câștigătorii ediției 2016 a concursului. Selecția acestor elevi se va face în urma unui mini-concurs pe o temă dată. ”Școala Zero Waste” este un concurs de educație ecologică destinat tuturor elevilor din școlile cu clasele I – VIII din România. Concursul dă posibilitatea elevilor și școlilor să contribuie la protejarea mediului și reducerea poluării, și în același timp să concureze pentru câștigarea premiilor puse în competiţie. Ajuns la a patra editie, a implicat în competiția din acest an 142 de școli din 30 de județe. Zero Waste (Zero Deșeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare. Prin „Școala Zero Waste” organizatorii își doresc să crească nivelul de educație în ceea ce privește acest vechi concept potrivit căruia nimic nu se risipește, iar deșeurile sunt privite ca resurse.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here