Liceenii, invitați să se întreacă în planuri de afaceri

298

Liceenii implicați în activitățile unor firme de exercițiu sunt invitați să se întreacă în planuri de afaceri în cadrul competiției național ”Business Plan”, ce va debuta în luna februarie a anului viitor.

Competiția Business Plan este organizată anual de MENCȘ și CNDIPT – ROCT, prin inspectoratele școlare/unitățile de învățământ subordonate, în parteneriat cu autoritățile administrative publice locale, cu instituții de învățământ superior și de cercetare din țară sau din afara țării, organizații nonguvernamentale, agenți economici reprezentativi, asociații patronale din domeniile economice pentru care se organizează formare profesională, organizații sindicale și organizații ale societății civile, structuri asociative locale, etc.. Competiția se desfășoară la nivel local, județean, regional și național și are ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale elevilor. Concursul constă în prezentarea, de către elevii implicați, a unor planuri de afaceri ale firmelor de exercițiu. Planurile de afaceri elaborate reprezintă rezultatul formării în firma de exercțiu, formare care contribuie la: valorificarea spiritului antreprenorial, a inițiativei dezvoltate prin firma de exercițiu (metode de predare prin care se simulează activitatea unei firme reale), familiarizarea elevilor cu activitățile specifice mediului real economic, asumarea riscului, utilizând instrumentele specifice managementului riscului, dezvoltarea unor competențe necesare unui întreprinzător dinamic (gândirea critică, luarea deciziilor, asumarea responsabilităților, autoorganizarea și autoevaluarea individuală), promovarea colaborării dintre firmele de exercițiu și mediul economic real, încurajarea competiției și a competivității firmelor de exercițiu implicate. În cadrul competiției se evaluează competențele și abilitățile practice specifice firmei de exercițiu, pe baza anumitor criterii stabilite în regulamentul concursului.

Concursul începe în februarie
Potrivit calendarului competiției, în anul școlar 2016 – 2017, aceasta va debuta în perioada 13-17 februarie, cu înscrierea firmelor participante la CNDIPT – ROCT, prin transmiterea cererii de participare pe adresa de e-mail business.plan@roct.ro. În aceeași perioadă se va constitui și comisia de organizare și evaluare pentru etapa pe școală, etapă programată în perioada 20 – 24 februarie. Următoarea etapă, cea județeană se va desfășura în luna martie, după următorul calendar: 7-10 martie – înscrierea firmelor participante, 14-17 martie – desfășurarea etapei județene, 20 martie – întocmirea raportului privind competiția și transmiterea acestuia la adresa de e-mail business.plan@roct.ro, 28-31 martie – transmiterea proiectelor selectate pentru faza regională, la ROCT, prin intermediul aceleiași adrese de e-mail; constituirea comisiei de organizare și evaluare pentru etapa regională. Cea de-a treia etapă a competiției, cea regională, este programată să se desfășoare în perioada 10-13 aprilie, urmând ca proiectele selectate pentru etapa națională să fie transmise la ROCT în perioada 3-5 mai. Etapa națională va fi organizată în perioada 11-12 mai, la Târgu-Mureș.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here