Liceeni cu medii de 2 sau 3

363

Numai cine nu a vrut sau nu a completat suficiente opțiuni nu a intrat la liceu anul acesta. În Gorj, zeci de absolvenți de gimnaziu au devenit liceeni cu acte în regulă chiar dacă nu se poate spune că s-au omorât cu învățatul. Unii dintre ei nu au avut nici măcar media 3.

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între cea de la Evaluarea Națională și cea a notelor din gimnaziu. Această medie nu este însă importantă decât pentru absolvenții de gimnaziu care vor să intre la licee de top, unde concurența este foarte mare. Pentru mulți dintre cei care au participat anul acesta la admiterea la liceu, media de admitere nu are absolut nicio valoare, știind că, fie că s-au omorât sau nu cu învățatul, vor deveni liceeni. Așa s-a ajuns în situația ca un număr destul de mare de absolvenți de gimnaziu să fie repartizați la liceu cu medii de 4, 3 sau chiar 2. În Gorj, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, pe site-ul admitere.edu.ro, în această situație se află 277 de proaspeți liceeni. Dintre aceștia, 196 au avut medii de admitere cuprinse între 4.00 și 4.99, iar 70 au intrat la liceu cu medii cuprinse între 3.00 și 3.98. Alți 11 absolvenți de gimnaziu au devenit liceeni fără a avea nici măcar media 3. Cea mai mică medie de admitere cu care a fost repartizat un elev la liceu în județul Gorj anul acesta este 2.31. Liceele la care au fost repartizați cei 277 de absolvenți de gimnaziu cu medii de admitere sub 5 sunt: Colegiul Tehnic Motru, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Fărcășești, Liceul Tehnologic Stoina, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Liceul Tehnologic Bîlteni, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești, Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Țicleni, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari și Liceul Tehnologic Bîrsești. Candidații repartizați au termen până pe 29 iulie să-și depună dosarele de înscriere la liceele la care vor învăța din toamnă. Aceste dosare trebuie să conțină următoarele documente: cerere de înscriere, carte de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie legalizată, adeverință cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a. foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișa medicală.) Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere în perioada rezervată în acest sens se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană. Acești candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere judeţeană pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale.

A doua etapă de admitere a început deja
Pentru locurile rămase libere după prima repartizare la liceu se organizează o a doua etapă de admitere. Aceasta a și început deja, candidații care nu au participat la prima repartizare sau care au rămas nerepartizați având termen până pe 25 iulie pentru completarea fișei de opțiuni. Până pe 26 iulie se desfășoară introducerea datelor în calculator, verificarea fișelor listate și corectarea eventualelor erori de către părinți și elevi, urmând ca, potrivit calendarului de admitere în învățământul liceal de stat, cea de-a doua repartizare computerizată a candidaților să aibă loc pe 28 iulie. Reamintim că, după prima repartizare, în liceele din Gorj au rămas neocupate 490 de locuri, după cum urmează: Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari – 30 de locuri, Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu – 17 locuri, Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu – 37 de locuri, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești – 13 locuri, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu – 55 de locuri, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu – 33 de locuri, Colegiul Tehnic Mătăsari – 42 de locuri, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu – 16 locuri, Liceul Energetic Târgu-Jiu – 68 de locuri, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani – 9 locuri, Liceul Tehnologic Bîlta – 3 locuri, Liceul Tehnologic Baia de Fier – 8 locuri, Liceul Tehnologic Bîlteni – 31 de locuri, Liceul Tehnologic Bîrsești – 25 de locuri, Liceul Tehnologic Bustuchin – 18 locuri, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia – 9 locuri, Liceul Tehnologic Roșia Jiu – 15 locuri, Liceul Tehnologic Stoina – 13 locuri, Liceul Tehnologic Țicleni – 13 locuri, Liceul Tehnologic Tismana – 4 locuri și Liceul Tehnologic Turceni – 3 locuri. A treia repartizare computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare, va avea loc pe 1 și 2 septembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here