Librari pentru o zi

489

Elevi ai Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu au intrat, ieri, pentru câteva ceasuri bune, în pielea unor librari care i-au ajutat cu sfaturi pe cei care au trecut pragul Librăriei ”Mihai Eminescu” din municipiu. Acțiunea a făcut parte din programul cultural ”Candidați la fericire? Citiți o carte!”, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, Drepturilor de Autor și Bibliotecarului.

Programul cultural ”Candidați la fericire? Citiți o carte!” are ca personaj central pe scriitoarea Ileana Vulpescu și presupune o serie de evenimente literare și artistice. Startul acestora a fost dat, ieri dimineață, cu acțiunea ”Librar pentru o zi”. ”Ne-am gândit să aducem cât mai aproape tinerii de carte. Am avut toată disponibilitatea din partea Librăriei ”Eminescu”, spațiul în care copiii voluntari din cadrul Centrului de Excelență Umană al Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” prezintă, sugerează, îndrumă cititorii spre cărți noi sau spre cărțile apărute cu ceva vreme în urmă. Important este că spațiul Librăriei ”Eminescu”, acum, are o garanție – tinerii foarte aproape de cărți”, a declarat Elena Roată, profesor de limba română la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și unul dintre organizatorii acestui program. Elevii au intrat cu succes în rolul de librar, ajutându-i pe cei care au trecut pragul Librăriei ”Eminescu” să găsească cartea pe care o căutau și convingându-i să o cumpere. Unul dintre elevii care au participat la această acțiune este Alex. ”Aveam timp liber destul de mult și mi s-a părut foarte interesant să fiu librar pentru o zi. Este o oportunitate foarte, foarte bună. Am interacționat deja cu patru clienți și este foarte fain. Am reușit să facem vânzare la câteva cărți. Eu vreau să mă duc către Medicină, dar cred că este o experiență folositoare”, a spus acesta. Elevii au fost primiți cu brațele deschise de către reprezentanții librăriei, care s-au bucurat să-i vadă punând atâta pasiune în ceea ce fac. ”Copiii sunt minunați, sunt tineri, sunt frumoși și se implică cu tot dragul în ceea ce fac. Am înțeles că vor să mai vină și în timpul liber, să fie printre noi. Spre bucuria noastră, sunt copii destui care citesc și sunt implicați în tot ceea ce înseamnă carte, inclusiv pentru examene, pentru evaluări, pentru Bacalaureat, pentru absolut tot, lucru care pe noi, adulții, nu are decât să ne bucure”, a spus unul dintre aceștia.

librarie 2Vineri, o zi plină de evenimente
Evenimentele din cadrul programului au continuat, ieri după-amiază, cu o ceainărie literară organizată la Biblioteca Județeană ”Christian Tell”. Astăzi, între orele 11.00 și 13.00, va fi reluată acțiune ”Librar pentru o zi”, iar de la ora 17.00, gorjenii sunt invitați la ceainăria literară de la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, la care vor participa scriitorul Viorel Gârbaciu, pianistul Marius Tiriplică și cvartetul de coarde al Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”. Tot vineri, de la 18.15, actorul Pompiliu Ciochia, împreună cu elevi ai Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu”, va oferi un moment de teatru stradal în fața Teatrului ”Elvira Godeanu”, o dramatizare după ”Arta conversației”. De la ora 19.00, manifestările se vor muta în incinta teatrului, unde se vor desfășura ”Dialoguri cu Ileana Vulpescu”. În program vor fi și multe surprize. Programul cultural este organizat de Elena Roată, Elisabeta Gîlcescu, Dorina Cioplea și Elena Velțan, în parteneriat cu Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” – Centrul de Excelență Umană, Arta Conversației, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell”, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here