Liber la vânătoarea de capre negre în Gorj

4658

Peste o sută de capre negre vor fi împușcate în județul Gorj, după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat cotele de vânătoare pentru sezonul 2019-2020. Revoltați, activiștii de mediu cer ca specia să fie protejată prin lege.

Efectivele de capre negre sunt mai mari decât ar putea hrăni natura, susțin autoritățile, care au aprobat o cotă de recoltă de 609 exemplare. Numărătoarea oficială arată că în munții noștri trăiesc peste 8.000 de capre negre, în vreme ce efectivul optim ar fi de circa 6.000.
Județele cu cele mai mari cote de vânătoare la capra neagră sunt Vâlcea și Gorj, cu câte 128, respectiv, 104 exemplare fiecare. Prin comparație, Prahova are 24, iar Brașovul, doar 78. Cei din Gorj susțin însă că au multe capre, pentru că le-au hrănit și le-au păzit de braconieri.
Din 15 octombrie, vânătorii pot merge, din nou, la împușcat capre negre pentru trofee. Un trofeu de capră neagră costă între 880 și 3.000 de euro.

Protejate, nu împușcate!
Ecologiștii vor însă protejarea caprelor negre, animal emblematic pentru Carpați și România. Capra neagră se găsește în România în 98 de fonduri de vânătoare din 16 județe, administrate de către asociații private de vânătoare, structuri ale R.N.P. Romsilva, ocoale silvice private și universități cu profil silvic.
„Nu există altă rațiune pentru vânătoare, decât cea a obținerii trofeelor și a profitului pentru câțiva gestionari din vânătoarea de trofee. Aceasta este și singura argumentație a Guvernului României, cea financiară, care nu e de acord cu oprirea vânătorii caprelor negre, pe motiv că ar reduce veniturile la bugetul de stat din vânătoare”, se arată în petiția inițiată de un ONG de mediu.
Ministerul Pădurilor spune că România deține recordul mondial la trofeul de capră neagră și primele zece cele mai valoroase trofee din lume.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here