Levănțica – sursă de bunăstare și de sănătate

641

2 – Planta de leac
Ca plantă de ghiveci lavanda nu se ține în camere, ci se plasează ghivecele la intrarea în case sau sub ferestre pentru a alunga muștele, țânțarii, moliie etc. Ca plantă înflorită tăiată se introduce în șifoniere printre haine spre a le imprima acestora un parfum fin și a le feri de molii, sau în camere pentru a preveni și elimina insectele de cameră. Ca plantă medicinală se poate folosi la obținerea în gospodărie a diferitelor preparate din plantele uscate (pulbere, infuzie, tinctură) sau pentru extragerea prin distilare a uleiului esențial (volatil) de lavandă din plantele înflorite.
Pulberea de lavandă – se obține din părțile aeriene înflorite, uscate la umbră, măcinate cu râșnița de cafea și cernute printr-o sită deasă. Se administrează o linguriță rasă (cam 3 gr) de pulbere de 2 – 3 ori / zi, înainte de masă. Mai întâi se ține câteva secunde sub limbă și apoi se înghite cu apă. Are gust amar, dar este un bun tonic digestiv în indigestii, atonii gastro-intestinale și alte afecțiuni metabolice.
Infuzia combinată – se prepară macerând timp de 6 – 8 ore două linguri de pulbere în 1 / 2 litri de apă la temperatura camerei. Se filtrează iar materialul reținut de filtru se opărește cu 1 l apă clocotită. După răcire și filtrare se amestecă cele două lichide și produsul obținut se folosește pentru spălături și băi.
Tinctura – se obține din 20 de linguri de pulbere peste care, într-un borcan, se pun 0,5 l alcool alimentar de 600 și se țin închise aici la macerat timp de două săptămâni la loc călduros. După filtrare tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, de culoare închisă, din care de 4 – 6 ori pe zi se ia câte o linguriță diluată într-o jumătate de pahar de apă sau se spală rănile și înțepăturile de insecte iritate.
Uleiul esențial de lavandă – se obține prin distilare din tulpini proaspete înflorite. Doar câteva picături din acest ulei ingerate zilnic au același efect ca și medicamentele de sinteză.
În insomnii – câte 3 – 4 picături de ulei esențial luate înainte de culcare reduc timpul de adormire, diminuează numărul de treziri nocturne, îmbunătățesc somnul care devine lin, fără vise tensionate, fără stări de nervozitate sau de stupoare la trezire.
În stres și anxietate – reduce frecvența și intensitatea stărilor de nesiguranță, teamă, insecuritate, îmbunătățește calitatea somnului, ameliorează sau înlătură afecțiunile fizice conexe anxietății precum sindromul de colon iritabil, erupții cutanate, migrene, tulburări de apetit și digestie.
În intervențiile chirurgicale sau stomatologice – uleiul de lavandă luat anterior face ca acestea să fie mai ușor suportate, reduce intensitatea durerilor. Fameile care nasc natural sau prin cezariană într-o sală cu aromă de lavandă și apoi stau într-un salon cu aceeași aromă se simt mai puțin epuizate, scapă de sindromul postpartum.
În diabet – o cură de 15 zile cu o linguriță de pulbere de lavandă luată de 4 ori pe zi scade glicemia și o stabilizează, normalizează metabolismul grăsimilor, ajută la funcționarea rinichilor, împiedică distrugerea nefronilor care produce insuficiența renală, normalizează sinteza colesterolului de către ficat, are efect antioxidant general în organism. Uleiul esențial de lavandă împiedică oxidarea colesterolului și a grăsimilor de pe vasele sanguine prevenind arterita obliterantă și ischemia cardiacă.
În infecțiile fungice – cum ar fi candidozele, micozele pielii capului sau a degetelor de la picioare, uleiul volatil de lavandă atacă și distruge tulpinile de ciuperci parazite rezistente la antibioticele de sinteză. Contra infecțiilor fungice ale tenului sau pielii capului uleiul de lavandă se combină cu zece părți ulei de migdale și se fricționează zonele afectate, 1 – 2 ori pe zi. În afecțiunile unghiilor de la picioare uleiul de lavandă se amestecă cu trei părți ulei de măsline, se picură pe tifonul care se aplică peste zonele afectate după care acestea se acoperă cu folie de polietilenă pentru a împiedica volatilizarea. În candidozele vaginale se fac spălături zilnice cu infuzie de lavandă, iar în candidozele digestive uleiul esențial de lavandă se pune 3 – 4 picături pe o linguriță de miere și se ia de trei ori pe zi înaintea meselor principale.
În mușcăturile și înțepăturile de insecte – se dispersează în cameră câteva picături de ulei volatil de lavandă sau se răspândesc tulpini înflorite, iar pe corpul căpușilor se aplică puțin ulei volatil de lavandă pentru a se extrage, desprinde mai ușor. Uleiul aplicat pe zonele afectate distruge bacteriile introduse în corp prin înțepături.
Pe rănile de gravitate mică și medie – se aplică tinctură de lavandă sau dacă acestea sunt adânci se pun 3 – 4 picături de ulei esențial de lavandă pe o lingură de miere și se ung rănile spălate anticipat cu apă oxigenată și apoi se acoperă cu tifon steril.
Pe arsurile de gravitate mică – se aplică cataplasme din pulbere de lavandă cu apă, iar pe cele de gravitate medie se aplică ulei esențial de lavandă în amestec cu 5 părți ulei de cocos. Aceste tratamente grăbesc de cinci ori vindecarea față de tratamentele clasice.
Ca precauții – trebuie avut grijă la contrafaceri și de aceea la farmacii trebuie căutat și cumpărat doar ulei esențial integral de lavandă căci cele cu altă titulatură au fost obținute după extragerea componentelor valoroase folosite în parfumerie și cosmetică, fiind astfel depreciat.
Contraindicațiile – se referă la persoanele alergice la această plantă care se manifestă prin dificultăți de respirație, erupții pe piele în cazul inhalării uleiului volatil, iar intoleranța digestivă provoacă dureri gastrice, senzație de vomă, disconfort abdominal după ingerarea acestuia. De aceea este bine să se facă în prealabil un test cu o mică cantitate și să se treacă la tratament numai dacă nu se produc aceste simptome.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here