Legumicultura, o tragedie: Toată sămânța e de import, peste un miliard de euro

859

”Situația este critică. Legumicultura României este o tragedie”, a spus, la masa rotundă organizată de Revista Capital pe 10 mai, Gheorghe Vlad, președintele Organizaţiei Interprofesionale pe Produs ”Cereale, Oleaginoase şi Produse Derivate” -OIPA legume-fructe.

Mii de specii disparute

”În 2015, am generat cardul electronic al producătorului agricol. El vine ca o identificare electronică a micului producător. În piețe sunt numai comercianți. Mai mult, avem o mare problemă cu genetica în toate domeniile. La legume, ne-au dispărut 26.000 de specii. Astăzi, nu vreau să-mi imaginez ce înseamnă bioterorism. (…) România nu produce semințe de legume. Toată sămânța este din import, mai mult de 1 miliard de euro. Nu asigurăm necesarul de consum sub nicio formă. S-a diminuat și suprafața la sere”, a declarat acesta.

Conservele, o catastrofă

”O altă mare problemă: nu vreau ca România să fie trecută pentru ecocondiționalitate. Ecocondiționalitatea înseamnă diminuarea suprafeței agricole cu o suprafață care se dă pentru înverzire. Avem Deltă, terenuri productive, forestiere, pășuni, fânețe, de ce să mă oblige să diminuez suprafața agricolă? Mă obligă cererea la APIA să fac asemena lucruri. România are ecocondiționalitate naturală”, declară ferm președintele OIPA legume-fructe.

Gheorghe Vlad, a mai precizat și faptul că  în noul PNS nu s-au ținut cont de toate părerile specialiștilor. ”România este o țară industrial-agrară. Avem raportate la Bruxelles 850.000 de gospodării care s-ar afla în evidența APIA, dar noi, în țară, avem, de fapt, 4,2 milioane. Și, atunci UE ne acordă buget UE prin Politica Agricolă Comună pentru aceste 850.000 de familii…

”Am 26 de fabrici de conserve, 13 funcționale. Folosim 90% materie primă din import. Avem 1.400 de hectare pentru tomată pentru industrializare la APIA. Nu! După primul proiect tomata a crescut importul la 55 milioane de euro, numai la tomate, în sezon”, spune Vlad. ”Cea mai mare problemă pe care o vom avea anul ăsta, în legumicultură, va fi bulversarea pieței. Sugerez monitorizarea tirurilor cu marfă din Turcia, pentru că nu vor mai putea intra în Rusia și Ucraina, și vor bascula toată producția de legume-fructe în România și imaginați-vă ce prețuri va obține micul producător care este deja pe care de dispariție”, atrage atenția Gheorghe Vlad.

”Am decis cu colegii mei de la Romconserv să preluăm întreaga producție de la producător. Roșia timpurie nu are calitățile specifice pentru bulion. Cel mai grav lucru este că România importă 90% din pasta de tomată. Dar, în conținut, nu găsim o urmă de sămânță, Dumnezeu știe ce este.(…) Nu ne mai dă nici China, nici Iran, ne dă Egiptul la de 3 ori prețul. Dacă nu se vor genera culturi pentru industrializare, fabricile de conserve, care au cheltuit sute de milioane de euro din fonduri europene, ca să se modernizeze, vor avea de pierdut. Numai o singură fabrică, anul trecut, a investit 20 de milioane de euro, și acum plânge”, subliniază Vlad.

Gheorghe Vlad mai indică încă o problemă serioasă: ”Cea mai gravă problemă este că nu mai avem borcane, nu mai avem fabrici de sticlă în România.  Fabricile de sticlă de unde luam borcane, din Ucraina și Rusia, nu mai exportă. Astăzi de la 0,67 plătim 1,3 lei borcanul…”, a mai spus acesta, la evenimentul organizat de Revista Capital.

Sursa, Capital.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here