Legea pensionării minerilor și energeticienilor, impact ZERO, la CEO!

13466

La nivelul CE Oltenia s-au făcut mai multe simulări privind pensionarea minerilor și energeticienilor, potrivit noii legi, care va intra în vigoare începând cu data de 17 august, numai că, în conformitate cu textul actului normativ, aceasta acționează numai pentru viitor. Cu alte cuvinte, valul de pensionări, adică în jur de 3.600, în urma unei estimări relative, nu va avea loc, iar impactul legii asupra CE Oltenia va fi zero, în contextul în care toți pensionabilii, până în aprilie 2022, au fost disponibilizați, începând cu 1 iulie, cu plăți compensatorii.

Potrivit legii nr.197/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Complexul Energetic Oltenia are obligația să-i încadreze pe salariați, de acum înainte, în condiții speciale de muncă. De exemplu, un tânăr angajat al companiei energetice, în condiții normale, la termocentralele Turceni, Ișalnița, Craiova 2, poate fi beneficiarul legii, recent promulgate, abia peste 25 de ani. În schimb, un angajat cu zece ani vechime la CEO, în condiții deosebite, poate beneficia mai devreme de reglementările legii, în contextul în care acestea i se aplică progresiv. Concret, i se ia în calcul grupa a II-a, condițiile deosebite și se aplică, proporțional, condițiile speciale de muncă, dar de acum înainte. Practic, impactul Legii nr. 197/2021 asupra CEO este zero, pentru că compania energetică i-a identificat pe toți pensionabilii, până în aprilie 2022, aceștia fiind incluși în programul de disponibilizări colective și au primit plăți compensatorii. Inițial, conform unei estimări a CEO, dacă legea acționa și retroactiv, ar fi urmat să se pensioneze în jur de 3.600 de salariați, într-o primă etapă, numai că, după forma în care a fost promulgată legea, aceste pensionări nu vor mai avea loc. Trebuie spus că nici Normele de punere în aplicare a legii nu mai pot modifica lucrurile, în contextul în care acestea pot doar să lămurească unele aspecte, nu să extindă sau să completeze anumite reglementări.
Legea nr. 197 din 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 2021, în urma semnării de către șeful statului a Decretului nr. 846 din 2021. Conform prevederilor art. II din Legea nr. 197 din 2021, aceasta va intra în vigoare la 17 august 2021. Actul menționat stabilește că cei care au lucrat în ,,activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui” timp de minimum 25 de ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Pe scurt, femeile se vor putea pensiona, începând cu 17 august 2021, la 50 de ani, iar bărbații la 52 de ani.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here