Legea Dialogului Social, supusă dezbaterii în Comisia Judeţeană

356

Constantin Cretan insLucrările grupului tehnic de lucru privind modificarea Legii nr. 62/2011 – Legea dialogului social au început în data de 16 mai 2012. În această perioadă, persoanele desemnate de confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, pentru participarea la acest grup de lucru, au prezentat propunerile de modificare ale actului normativ.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, a solicitat tuturor prefecţilor să convoace comisiile de dialog social din cadrul prefecturilor până pe data de 7 iunie 2012, pentru a dezbate şi la nivel teritorial propunerile de modificare a Legii nr. 62/2011.

„ … Până pe 7 iunie să convocaţi comisia de dialog social constituită la nivel judeţean pentru a supune dezbaterii partenerilor social propunerile de modificare a Legii 62/2011 înaintate Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de către confederaţiile sindicale şi patronatele reprezentative la nivel naţional. Materialele supuse dezbaterii vor fi transmise în format electronic în cel mai scurt timp”, se arată în adresa trimisă de Liviu Marian Pop către Prefectura Gorj. În baza acestei adrese, ieri, la Instituţia Prefectului Gorj, subprefectul Marcel Romanescu a susţinut şedinţa extraordinară cu membrii Comisiei de dialog social de la nivelul judeţului nostru, pentru ca aceştia să vină cu propuneri referitoare la proiectul de lege ce prevede modificarea Legii 62/2011 – Legea dialogului social.

Creţan vrea eliminarea mitei

Prezent la şedinţa de ieri a fost şi Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM), care a dorit să aducă un amendament proiectului de lege care se referă la eliminarea mitei pentru organizaţiile sindicale. „Apreciez faptul că actualul Guvern s-a ţinut de promisiunea de a schimba legea dialogului social prin care s-au încălcat orice drepturi ale muncii şi anumite acorduri internaţionale. Totuşi, am studiat proiectul de lege, sunt amendamente foarte bune, dar mai avem un amendament în care trebuie să eliminăm până la urmă plata către organizaţiile sindicale, mai precis mita pentru organizaţiile sindicale. Este inacceptabil ca să permiţi în continuare să plătim organizaţiile sindicale din fondul de salarii cu un procent de 7,8 la mie care, la cei din minerit şi energie, înseamnă câteva milioane de euro plătiţi într-un an de zile, iar asta nu înseamnă nimic altceva decât mită sindicală. Sindicatele trebuie să primească bani din cotizaţii, să se autofinanţeze din cotizaţii şi nu din fondul de salarii. Pe articolul 53 o să fac scris către confederaţii şi sper ca şi colegii mei să fie de acord cu mine, ca 7,8 la mie din fondul de salarii al unităţii folosiţi în prezent de sindicate aşa cum vor ele şi cum vor muşchii lor, să fie folosiţi pentru reorganizare şi modernizare. De asemenea, acest coeficient de 7,8 la mie merge şi către asociaţiile patronale, dar comparativ cu confederaţiile sindicale, asociaţiile patronale sunt foarte multe şi până la urmă trebuie să vedem ce reprezintă fiecare. Este inadmisibil ca să avem pe minerit şi energie trei-patru asociaţii patronale care primesc la rândul lor şi ele acele sume de bani din fondul de salarii. Sperăm ca această lege să lucreze şi în binele nostru, al sindicatelor dar şi în binele celor care reprezintă Guvernul şi asociaţiile patronale dar trebuie să dispară şpaga sindicală pentru organizaţiile sindicale. Vom veni cu amendamente deoarece nu mai suntem de acord să se primească milioane de euro pentru organizaţiile sindicale, lucru care s-a întâmplat şi se întâmplă în continuare în minerit şi energie”, a spus liderul FNM către subprefectul de Gorj.

Divizată în 4

La nivel central, la solicitarea partenerilor sociali s-a convenit împărţirea Legii dialogului social într-un pachet de patru legi, astfel: Legea partenerilor sociali (sindicate şi patronate); Legea contractelor colective de muncă şi a conflictelor colective de muncă; Legea Consiliului Economic şi Social; Legea Dialogului Social. Pe 28 mai 2012, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, primul – ministru Victor Ponta a hotărât ca până la data de 8 iunie să se finalizeze proiectele celor patru legi care se desprind din Legea dialogului social. Începând cu data de 5 iunie şi până pe 8 iunie a.c., au loc la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale consultări în cadrul grupului tehnic de lucru, în vederea finalizării discuţiilor privind modificarea Legii nr. 62/2011 – Legea dialogului social. Activitatea comisiilor de dialog social are caracter consultativ şi vizează, în special, următoarele: asigurarea unor relaţii de parteneriat social între administraţie, patronat, sindicate, care să permită o informare reciprocă permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali, în vederea asigurării unui climat de pace şi stabilitate socială; consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură, cu caracter economico-social; alte probleme din sfera de activitate a administraţiei publice centrale sau din judeţe şi municipiul Bucureşti asupra cărora partenerii sociali convin să discute.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.