Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, Legea pensiilor, care ajută minerii și energeticienii să iasă mai devreme din câmpul muncii. Chiar în aceeași zi, liderul PSD Gorj, Mihai Weber, l-a criticat pe șeful statului că ține la sertar o lege atât de importantă pentru angajații CE Oltenia. „Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează pensionarea angajaților din CE Oltenia. Şi iată cum se dărâmă încă o minciună pesedistă!”, a replicat deputatul PNL Dan Vîlceanu.
Legea prevede ca vârsta de pensionare să fie redusă cu câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite la locul de muncă. Minerii au cerut cu insistență o asemenea lege, mai ales că zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia mor în fiecare an, înainte de a mânca o pâine din pensie, ca urmare a bolilor grave căpătate în anii de muncă grea.
„Un fake news constant”
Deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, susține că pesediștii s-au bătut cu pumnii în piept în campania electorală, mințindu-i pe oameni că legea cerută de angajații din CE Oltenia nu va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. „Am avut parte de un fake news constant în această campanie electorală. O minciună scornită la partid, instituțională. Au fost mineri care i-au crezut. O să le spunem adevărul, cu dovezi. Dăncilă nu a susținut minerii și energeticienii, pentru că a dat aviz negativ acestei legi”, a spus parlamentarul liberal, la un post local de radio.
Liderul PSD Gorj i-a dat imediat replica. „Vorbim de avize, de povești. Haideți să ne uităm la realitate. Parlamentarii PSD au promovat această lege, au votat-o, și atunci despre ce vorbim?! Vreau să-l văd și eu pe domnul Vîlceanu cât se bate cu pumnul în piept ca să treacă acel memorandum pentru CE Oltenia, care privește viitorul mineritului”, i-a transmis deputatul PSD Mihai Weber, făcând referire la Memorandumul pentru schema de sprijin în ceea ce privește achiziția certificatelor de CO2.
De noua lege a pensiilor vor beneficia circa 8.000 de salariați de la Complexul Energetic Oltenia. Potrivit actului normativ, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, ce constituie stagii de cotizare în condiţii normale, şi anume patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de trei luni cât se prevede în prezent.
I.I.