Legea antifumat ar putea fi modificată

533

Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise a fost promulgată, la sfârșitul lunii ianuarie, de preşedintele ţării, la doar două zile după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că aceasta respectă prevederile Legii fundamentale. Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție e ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Ministrul Sănătății face un apel către Camera Deputaților care e camera decizională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice.

Statistic vorbind, mai bine de jumătate dintre adolescenții cu vârste între 15 şi 17 ani au fumat cel puţin o dată. Mai mult decât atât, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului. Chiar și așa, comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție e ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a făcut un apel către parlamentari să nu modifice legea care interzice fumatul în spaţiile publice, pentru că asta ar însemna un atentat la sănătatea cetăţenilor. „Pentru că am amintit măsuri restrictive mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătății, să fac apel către Camera Deputaților care e camera decizională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice. Comisia de sănătate din senat a propus amendamente care permit să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție e ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Ăsta e un atentat la sănătatea cetățenilor. Am încredere în camera decizională că va corecta această greșeală, relaxarea acestei legi nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice,” a declarat ministrul Sănătății.

Fumatul interzis în baruri, discoteci și restaurante
Fumatul este permis, în anumite condiţii, în baruri, discoteci şi restaurante, după cum stabileşte în prezent Legea prevenirii şi combaterii efectelor consumului de tutun. Însă aceste prevederi vor fi abrograte de propunerea legislativă promulgată prin decret prezidenţial. Reglementarea actuală dispune, mai exact, că se poate fuma în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice asemănătoare doar dacă există încăperi special amenajate în acest sens.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, spaţiile trebuie să respecte următoarele condiţii: să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor; să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta; să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun; să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: “Loc pentru fumat”, “Spaţiu pentru fumat”, “Încăpere în care este permis fumatul”.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii
Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege.
În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pot fi: la prima abatere – amendă de 5.000 de lei; la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare; la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Cât privește persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here