Pe 23 aprilie se sărbătoresc, anual, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Bibliotecarului din România. Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” şi Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu au decis să marcheze aceste două evenimente prin organizarea unui concurs de lectură destinat elevilor de liceu, competiţie ai cărei câştigători au fost premiaţi, joi.
Startul concursului “Cartea gata să te iubească” a fost dat la începutul acestei săptămâni, iar timp de trei zile zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” au încercat să impresioneze un juriu format din scriitori gorjeni prin modul în care au prezentat opera preferată.
“Cred că acest concurs a avut un impact pozitiv în rândul elevilor fiindcă 63 de elevi de la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» au fost prezenţi timp de trei zile la Biblioteca Judeţeană «Christian Tell», de dimineaţă sau după-amiază, după cum le-a permis programul lor de studiu. Mă bucur că atât de mulţi elevi au participat la concurs. Ne-am alăturat acestui demers fiindcă suntem bibliotecari şi fiindcă ne place să credem că această afirmaţie, cum că nu se citeşte, este doar un clişeu pe care elevii l-au demontat cu prezenţa şi cu prezentările lor. În aceste trei zile au reuşit să dea culoare bibliotecii”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”.
Şi directorul Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”, Dorin Taşcău, s-a declarat încântat de faptul că atât de mulţi elevi au dorit să participe la acest concurs. “Suntem în plin an şcolar şi avem o serie de activităţi care ne amintesc de faptul că înainte de Internet a existat cartea. Cartea spune mult mai mult, pentru că poţi să o citeşti atent de câte ori vrei. (…) Cartea e mai caldă şi mai aproape de sufletul nostru. Este îmbucurător că participaţi atât de mulţi la un astfel de eveniment. Nu pot decât să mulţumesc celor care s-au implicat şi organizat, care au pus suflet în această acţiune”, a spus acesta.
Premii şi menţiuni pentru 16 elevi
Festivitatea de premiere a concursului s-a desfăşurat chiar, joi, de Ziua Cărţii. Şase elevi au primit premii, iar alţii menţiuni. Premiul I a revenit elevelor Roxana Ninu şi Luana Constantinescu, Premiul II a fost acordat elevilor Elena Giorgi şi Dragoş Giumanca, iar Premiul III a fost adjudecat de elevele Mihaela Guşatu şi Iulia Surcel.
Menţiuni au primit elevii: Irina Bărbulescu, Simona Santu, Alin Negrea, Valentin Calotă, Adelina Mănoiu şi Cătălin Frunzaru. De precizat că, aceştia din urmă vor avea gratuitate la Salonul Internaţional de Carte “Bookfest” Au fost acordate, de asemenea, şi trei premii speciale. Unul dintre acestea, oferit în memoria profesoarei de limba română Vera Săvulescu, a revenit elevei Ana Maria Scorţariu. Premiul pentru creativitate a fost adjudecat de elevul Mihai Bistreanu, iar Premiul pentru afiş a fost acordat elevelor Roxana Călin şi Tinela Brădescu. “Ce ne-a plăcut nouă, celor din juriu, a fost libera exprimare, dezinvoltura şi modul personal de a-şi asuma opera citită, raportarea fiecăruia la ea, emoţia pozitivă pe care le-a produs-o. Nu ne-a plăcut modul de prezentare tip referat, nu ne-a plăcut sau ne-a plăcut mai puţin vocabularul mai simplu. Cel mai mare premiu pe care îl primesc ei este cel pe care şi-l dau singuri – faptul că au citit”, a spus bibliotecarul Liviu Clisu, unul dintre membrii juriului.
Cărţi şi flori pentru trecători
Activităţile dedicate cărţii şi bibliotecii s-au finalizat cu un gest generos al elevilor de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, care au mers în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu şi au împărţit trecătorilor cărţi şi flori.
“Am desfăşurat această acţiune pentru că ne dorim ca lumea să dea o importanţă mult mai mare cărţilor şi cititului. În momentul de faţă generaţia noastră, care ar trebui să facă ceva mai bun pentru această lume, renunţă încet, încet la citit. Din punctul nostru de vedere, e foarte important să citeşti. Tocmai de asta am decis să facem o astfel de acţiune”, a explicat Luana Constantinescu, elevă în clasa a XI-a la CNTV. Gestul elevilor i-a impresionat plăcut pe trecători, care s-au bucurat să vadă că tânăra generaţie nu a uitat de importanţa lecturii. “Este un gest foarte frumos. Noi, cândva, citeam foarte mult. Făceam coadă pe Victoria să cumpărăm cărţi şi ne întreceam să le citim. Acum, copiii mei nu pun mâna pe carte. Mă bucur că elevii au avut această iniţiativă şi că e cineva care îi mai mişcă un pic, spre fapte bune şi lucruri bune”, a spus o târgujiancă.
Roxana Lupu