Lecţie de viaţă, Andreea Dănăricu, gorjeanca salvatoare de vieţi la doar 17 ani, model pentru tineri

777

În timp ce majoritatea tinerilor fug de responsabilităţi şi profită de orice ocazie pentru a se distra, Andreea Dănăricu aproape că refuză distracţiile, alegând să salveze vieţi şi să se pregătească sârguincios pentru propriul viitor.

Pe 19 mai, într-o sâmbătă, o întâlneam pe Andreea Dănăricu la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, la Noaptea Muzeelor. Purta cu mândrie un costum popular şi prezenta, cu mare talent, frânturi din istoria judeţului nostru; copiii se lipeau de ea, iar ea se cobora la nivelul lor (la propriu şi la figurat), răspunzându-le, cu calm şi cu zâmbetul pe buze, la toate întrebările, spre bucuria adulţilor ce priveau admirativ scenele care s-au repetat până târziu în noapte.
O săptâmână mai târziu, tot într-o sâmbătă, am reîntâlnit-o pe Andreea Dănăricu în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, unde participa alături de reprezentanţii ISU Gorj la Târgul Organizaţiilor de Tineret. În ciuda arşiţei de afară, Andreea a afişat permanent acelaşi zâmbet pe buze, aceeaşi pasiune de care dă dovadă de fiecare dată când se implică în acţiunile ISU. Încă de anul trecut, adolescenta activează ca voluntar la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj şi face parte din echipajul SMURD. Pentru a putea ajunge aici, Andreea a urmat un curs, timp de o lună, la Centrul Regional de Pregătire Oltenia din Craiova din cadrul ISU, unde a învăţat să acorde primul ajutor medical.

O lecţie de viaţă…
De-a lungul timpului, mass-media a prezentat diverse poveşti ale unor tineri care s-au ridicat de jos şi au reuşit să ajungă oameni mari, în ciuda vicisitudinilor vieţii. Uimitor, în cazul Andreei Dănăricu lecţia de viaţă o constituie determinarea ei de a-şi urma visul pe propriile puteri, fără a apela la ajutorul celor din jur. Ea nu provine dintr-o familie cu posibilităţi materiale reduse, ci dimpotrivă, Andreea are tot ce îi trebuie, cum s-ar spune în popor; ar putea doar să bată din palme şi i s-ar îndeplini orice dorinţă. Tânăra provine dintr-o familie înstărită, însă are privilegiul de a avea doi părinţi minunaţi, care au educat-o în spiritul libertăţii depline, încurajând-o să-şi urmeze visurile. Puţini ştiu că adolescenta renunţă, de bună voie, la vacanţe alături de familie, alegând, în schimb, să lucreze cu colegii săi de la SMURD. Este pasionată de Medicină, nu ezită nicio clipă să-şi ajute semenii, dar îşi face timp şi pentru frăţiorul ei, pe care îl iubeşte nespus, iar cu părinţii are o relaţie specială, fiind şi buni prieteni.
Andreea Dănăricu are 17 ani şi este elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, unul dintre cele mai bune licee din judeţul Gorj.
În vreme ce tineri de vârsta ei abia aşteaptă weekend-urile şi vacanţele pentru a sta în cluburi, la plajă sau la schi, Andreea îşi petrece timpul liber salvând vieţi. Îşi doreşte să ajungă medic şi se pregăteşte intens pentru viitorul său; a susţinut deja o simulare a examenului de admitere la Medicină şi, chiar dacă este abia elevă în clasa a XI-a, a reuşit să obţină un punctaj bun, în contextul în care este bine cunoscută rigurozitatea concursurilor de la Medicină.
Andreea Dănăricu este un model pentru toţi tinerii. Ea dovedeşte că, îndiferent de posibilităţi, oricine îşi poate depăşi limitele, iar atunci când ai un vis este bine să lupţi pentru îndeplinirea lui şi să nu alegi calea uşoară, ci pe cea grea, cea care te supune încercărilor, căci, în final, satisfacţia reuşitei va fi incomensurabilă.
Succesul se clădeşte cu sacrificii şi eforturi!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here