Le priesc doar cupele europene!

301

În vreme ce în campionatul intern, cu patru înfrângeri în cinci partide disputate, Energia își pune în pericol obiectivul, în FIBA Europe Cup Energia pare să fie o cu totul altă echipă, capabilă de noi surprize și performanțe.

Constantinides a plecat în Cipru după un eșec usturător la Sibiu și cu gândul de a produce un șoc la echipă atunci când aceasta va reveni în țară. Din fericire, gruparea a arătat din nou fața bună a sa, și Energia s-a impus în al doilea joc pe care l-a disputat în prima ediție a FIBA Europe Cup.
Energia a avut o evoluție oscilantă în primul sfert. Trupa lui Constantinides a condus și la patru puncte, scor 11-15, dar a terminat în spatele gazdelor la aceeași diferență, tabela indicând 24-20 după primele 10 minute de joc. Sfertul secund a fost poate cel mai slab al Energiei în acest joc. Gazdele au preluat clar inițiativa, după patru minute duseseră avantajul la zece puncte, scor 34-24, iar când mai era un minut și jumătate până la pauza mare, s-a ajuns la un ecart de 11 puncte, scor 43-32. Energia a înscris ultimele puncte ale primei reprize și în a doua jumătate a partidei echipa gorjeană intra cu un pasiv de opt puncte.
Recuperarea punctelor cu care gazdele au început sfertul al treilea a început greoi, abia după ce AEK avea deja 13 puncte în fața Energiei, scor 52-39. Trupa lui Constantinides a avut o reacție puternică la acest scor și un run de 11 puncte i-a adus la doar o posesie în spatele gazdelor. Echipa din Larnaca a început să simtă că pierde meciul și a dat frâu liber nervozității. La 54-50, Porter Troupe a fost oprit din acțiune prin fault de Palalas și Energia a primit două aruncări libere, fapt ce l-a enervat pe jucătorul ciprioților. Replicile acestuia nu au fost acceptate de arbitrii, care l-au sancționat și cu un antisportiv, așa că Troupe avea patru libere și Energia posesia, situație care o putea aduce în avantaj pe tabelă. Totuși, Troupe a transformat doar două din aruncările libere după care Energia a pierdut și posesia și mulți au crezut că echipa gorjeană a pierdut oportunitatea de a trece în avantaj pe tabelă și, odată cu aceasta, și bune șanse de a obține victoria. Numai că Energia a avut o putere de concentrare bună și a continuat lupta chiar dacă gazdele au mărit avantajul și intrau în ultimul sfert cu șapte puncte avans. Ultimele zece minute au fost o demonstrație de forță pentru medaliata cu bronz de anul trecut din EuroChallenge. De la 61-55 pentru gazde, un run de 10-0 pentru Energia a întors rezultatul. Trupa lui Constantinides a preluat conducerea, una pe care o cedaseră încă din primul sfert, dar pe care au reușit de această dată să o păstreze până la final, unul care a consfințit victoria Energiei cu 71-75.
Calistus Eziukwu a terminat meciul în double-double, cu 16 puncte și 11 recuperări, de la gazde trecându-și în cont aceeași performanță pivotul Brezec, cu 24 de puncte și 11 recuperări. Energia a câștigat și al doilea meci disputat în Grupa K a FIBA Europe Cup, iar dacă va învinge în etapa a 3-a și pe BC Astana, va avea un avantaj enorm în lupta pentru calificarea în faza următoare a competiției.

AEK Larnaca – Energia Târgu Jiu 71-75 (24-20, 19-15, 16-17, 12-23)
Sala Sporturilor, Larnaca, Spectatori: 500
AEK Larnaca: Palalas, Vaughn (3), Brezec (24), Kilaras, Petrovic (8), McFadden (4), Roundy (4), Trisokkas (4), Gilling (10), Panteli (14), Leontiou. Antrenor: Georgios Ketselidis.
Energia: Miles (9), Troupe (11), Eziukwu (16), Șanta, Sanda, Mack (17), Andrei, Radosavljevic (4), Aktaș, Mihuți, Guțoaia (7), Diggs (11). Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitri: Aleksander Milojevic (MKD), Ventsislav Velikov (BUL), Zdenka Tomasovic (SVK).

“Diferența a făcut-o concentrarea și experiența noastră din Europa, chiar dacă am început modest jocul de la Larnaca, am avut puterea să revenim pe final. E bine că nu am renunțat pentru că asta înseamna de fapt baschetul, să nu renunți, să speri până în ultima secundă în victorie. În ultimul sfert am arătat aceea apărare agresivă și exactă din sezonul trecut și am reușit să punctăm și pe contraatac. Este un mare succes. E foarte bine că am câștigat pentru că acum avem un mare avantaj la calificarea în faza următoare, deși mai sunt destule meciuri și va trebui să ne câștigăm jocurile de pe teren propriu”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here