Lavinia Bivolan – Premiul I la Concursul de Matematică aplicată “Adolf Haimovici” 1-3 mai, Iaşi

614

“Sunt foarte mulţumită de rezultatul obţinut,  deşi trebuie să recunosc că subiectele nu au fost extrem de dificile. Am tratat acest concurs cu mare seriozitate, motiv pentru care m-am pregătit intens.  Prin intermediul acestei experienţe,  am întâlnit tineri din toate colţurile ţării,  dar mi-am testat si capacitatea la nivel naţional. Am mers hotărâtă să câştig acest concurs şi mă bucur mult că am reuşit.  Intenţionez să particip şi anul viitor, deşi mi-ar plăcea să particip şi la olimpiadă. Iubesc matematica datorită profesorului meu îndrumător,  domnului Ruşeţ Nicolae, care a fost foarte răbdător cu mine. Am beneficiat, totodată, şi de sprijinul familiei,  care mi-a fost alături necondiţionat.  Ei sunt modelul meu în viaţă,  eu moştenind de la mama dragostea pentru aceasta disciplină”. (Mihaela Lavinia Bivolan, clasa a IX-a, profesor coordonator Ruseţ Nicolae, Colegiul Tehnic Motru)
E trist, dureros, și uneori de neînțeles cum o societate are talentul de a umili, de a îmbrânci și de a privi cu nepăsare proprii cetățeni. În fiecare an, un nou tsunami de reforme izbește Statul în care ne încăpățânăm să trăim și să sperăm că într-o zi, printr-o minune, o vom duce mai bine. Ne plângem că suntem conduși de oameni incompetenți, că suntem mințiți și furați în mod constant, devenind jalnici nerecunoscând faptul că suntem responsabili pentru toate aceste aspecte.
Din nefericire, ne apropriem în mod galopant de “Defilarea Anuală a Neputinței Bacalaureatului”, iar televiziunile vor relua din nou Breaking News-urile referitoare la interceptările DNA privind puritatea sistemului românesc. Profesori, elevi, părinți, miniștri, jurnaliști, psihologi, întreaga societate va boci din nou, doar pentru câteva zile, pentru aș arăta propria incompetență.
Din nefericire, această epidemie, deși afectează un număr semnificativ al populației, dispune de câțiva supraviețuitori. Sunt puțini și marginalizați, deoarece sunt diferiți! Societatea preferă să-i ignore și să nu vorbească despre ei, pentru a nu-și pune în pericol masca nedreptățitului. Din respect pentru acești eroi, consider că este important să-i aplaudăm. Înțeleg faptul că îi obligăm să-și plătească deplasarea la competiții dacă aceștia au “tupeul” de a participa la numeroase concursuri, iar bugetul național nu poate suporta o asemenea povară. Poate că nu vă interesează, poate că trăitul în complacere se aseamănă cu starea produsă de etnobotanice…
Desigur, s-ar putea obiecta că aceste realizări nu schimbă în mod fundamental lumea, că există “minuni” și mai mari. Însă, se neglijează faptul că performanța se realizează prin “salturi”, prin mici victorii care te învață să te cunoști în primul rând pe tine însuți, într-o competiție reală în care câștigi sau pierzi. Lavinia este unul dintre olimpicii care au reprezentat Municipiul Motru şi Judeţul Gorj la fazele naţionale a Concursurilor şi Olimpiadelor şcolare (Concursul de Matematică aplicată “Adolf Haimovici”, desfăşurat la Iaşi în perioada 1-3 mai). Din păcate, de unul singur, nu pot descoperi – şi ulterior contacta – toţi tinerii care au realizat performanţă la Olimpiadele şi Concursurile la care au participat. Am speranţa că Primăria şi Consiliul Local (Târgu-Jiu, respectiv Motru), vor găsi şi în acest an fondurile necesare pentru premierea olimpicilor. Pentru că mai este puţin până când vor veni zilele oraşului, indiferent de cântăreţii care vor urca pe scenă, indiferent de suma pe care aceştia o vor primi, chiar dacă vor exista persoane care vor critica aceste rânduri, consider că singurul aspect care ar trebui pus la suflet este recunoaşterea meritelor olimpicilor care fac onoare judeţului, clasându-se pe locuri fruntaşe la fazele naţionale ale Olimpiadelor şi Concursurilor şcolare. Mulţumesc!
Realizat de Adrian-Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here