Laurian Stănchescu: “Un deputat salvează onoarea României!”

374

Scriitorul Laurian Stănchescu informează prin intermediul unui comunicat de presă că a reușit să găsească susținere concretă în Camera Deputaților pentru continuarea proiectului său dedicat Titanului din Hobița, Constantin Brâncuși.

Laurian Stănchescu nu se dă bătut şi continuă demersurile în ceea ce priveşte aducerea rămăşiţelor sculptorului Constantin Brâncuși acasă. Acesta vrea ca prin intermediul deputatului Liliana Mincă să iniţieze şi alte demersuri oficiale pentru reparaţia morală a marelui artist. “Deputat Liliana Mincă este primul parlamentar român din uriaşul număr rugaţi de mine să mă ajute cu o subscripţie publică privind refacerea Casei. Doamna deputat Mincă a început demersurile concrete pentru recunoaşterea cetăţeniei române a lui Constantin Brâncuși, în urma documentelor pe care le am. De asemenea, a transmis deja o interpelare ministrului Culturii şi Viceprim-ministru în Guvernul României, Kelemen Hunor, cu privire la soarta Patrimoniului Brâncuşi”, a menţionat Stănchescu.
În pledoaria sa, vorbind despre părintele sculpturii moderne, scriitorul a mai spus: “Destinul şi creaţia unui artist nu au nicio legătură, de parcă cel ce le dă viaţă amândurora le-ar trăi pe rând sau ar trăi pe una dintre ele înaintea celeilalte. Destinul de om al lui Brâncuşi a fost o jertfă tragică de suferinţă înnoită zilnic, pe când creaţia sa a fost cosmică, are imponderabilul genezei materiei. Destinul lui de om a curs prin sângele său ca printr-o albie cioplită de moşii şi strămoşii neamului, creaţia sa poate sta în oricare loc din Univers. Brâncuşi a cioplit în păsările şi infiniturile sale meditaţiile lui Dumnezeu. Un astfel de om a îndurat şi îndură din partea României o umilinţă care ar frânge orice destin, orice creaţie. Paradoxal, moartea lui Constantin Brâncuşi nu poate fi înfrântă, are în ea descântecul mamei sale despre care vorbeşte şi de pe patul de moarte”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here