Laurenţiu Ciurel : “Ordonanţa dată în favoarea Electra, deschide drum liber evaziunii fiscale”

288

Picture 010Vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, a criticat ieri Ordonanţa de Urgenţă, dată săptămâna trecută, în favoarea Electra care dezavantajează însă restul societăţilor comerciale. Ciurel susţine că acest act normativ ajută Electra, dar lasă cale liberă evaziunii fiscale.

În şedinţa de Guvern de miercurea trecută s-a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă în favoarea realizării noilor companii energetice. Aceasta avea la bază modificarea Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia creditorii societăţilor incluse într-un proces de fuziune sau divizare pot face opoziţie acestei operaţiuni, pentru recuperarea creanţei, dar fără ca formularea acestei opoziţii să aibă ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi fără să poată împiedica realizarea procedurii. Acest lucru a fost criticat de vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, care consideră că Legea 31 nu trebuia modificată aşa cum s-a făcut. “Au modificat-o într-un hal… care înseamnă de fapt deschiderea unei cutii a pandorei. Modificările deschid drumul către evaziune fiscală pe scară mare. (…)Cum românul este inventiv, iar orice portiţă de evaziune poate fi speculată, această Ordonanţă de Urgenţă, care nu a avut în vedere decât un singur lucru înfiinţarea celor două mari companii, dă drumul unei întregi cascade de evaziuni fiscale”, a declarat Ciurel.

Liber la evaziune

Ca urmare a acestui act normativ, mai susţine Ciurel, de acum înainte societăţile comerciale, care au creanţe de la firme care se divizează, nu vor mai putea să împiedice această diviziune până la recuperarea datoriilor.

De asemenea, instituţiilor financiare, cum sunt băncile de exemplu, le va fi şi lor imposibil să împiedice această diviziune.

Împotriva înfiinţării celor două societăţi au fost iniţiate în instanţă 19 procese, de către sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şi acţionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica a fost amânată cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţat de autorităţi, respectiv 1 iulie.

A.Stoica

Electra, gata pe 31 decembrie

La sfârşitul lunii septembrie, Ion Ariton, ministrul Economiei, declara că cele două companii naţionale din sistemul energetic naţional, Electra şi Hidroenergetica, vor fi înfiinţate până la 31 decembrie 2010. “A fost o contestaţie a unor sindicate, s-a prezent un anumit punct de vedere la Ministerul Justiţiei pentru o modificare legislativă şi cred că miercuri, în următoarea şedinţă de Guvern, dacă nu săptămâna viitoare, deci în cel mult o săptămână, acest mic diferend va fi rezolvat şi până la 31 decembrie cele două companii am convingerea că vor fi înfiinţate”, dădea asigurări Ariton. Deocamdată doar Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată. Autorităţile încearcă de un an şi jumătate să reorganizeze sectorul de producere a energiei în două companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here