Lapte expirat şi brânză stricată, retrasă de la comercializare de CJPC Gorj

581

Lapte stricat sau expirat, brânză cu mucegai, aditivi toxici şi etichete mincinoase sunt numai câteva dintre problemele descoperite de inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. S-au verificat 22 de operatori economici, aplicându-se un număr de 21 de sancţiuni. Au fost controlate 222 kilograme de produse lactate din care 157 kilograme au fost constatate cu abateri.

În perioada 10.06. – 20.06.2014, comisarii CJPC Gorj au desfăşurat acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor. “A fost verificată o cantitate de 222 kg produse lactate, din care 157 kg produse (~ 70 %) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Verificările au fost efectuate la un număr de 22 operatori economici din localităţile Târgu-Jiu, Motru, Tismana, Arcani, Bălesti, Novaci, Ţicleni, Stroieşti şi Bumbeşti-Jiu, constatându-se abateri la 21 unităţi verificate (~ 95 %). Având în vedere cele constatate s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 20 kg produse lactate în valoare de 380 lei până la remedierea deficienţelor constatate. De asemenea, au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale, constând în 18 amenzi contravenţionale însumând 15.900 lei şi 1 avertisment, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, a precizat Mădălin Giurcău, comisarul-şef al CJPC Gorj.

giurcauCe au urmărit comisarii?
Potrivit şefului CJPC Gorj, acţiunea de control a urmărit, în principal, următoarele aspecte: calitatea produselor (lapte de consum, produse lactate acide, unt, smântână, brânzeturi); existenţa documentelor de provenienţă; comercializarea în locuri autorizate; starea ambalajelor (integritate, etanşeitate). De asemenea încadrarea în cantitatea netă/volumul net; încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum, declarate de producător; existenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, mirosului, prezenţa corpurilor străine; încadrarea în parametrii de calitate prevăzuţi şi cei declaraţi de producători prin analize de laborator; modul de afişare a preţurilor pe unitatea de măsură în cazul produselor comercializate în vrac, şi a preţului pe unitatea de măsură (lei/kg) şi a preţului de vânzare în cazul produselor preambalate.

Probleme constatate
Controlul a scos în evidenţă lipsa afişării preţurilor, afişarea acestora într-o formă care îngreuna vizibilitatea, lizibilitatea, cât şi lipsa afişării preţurilor pe unitatea de măsură care înlesneşte consumatorilor comparaţia şi le uşurează alegerea, neafişarea preţului pe unitatea de măsură (lei/kg) şi a preţului de vânzare, neafişarea preţurilor într-o formă vizibilă, uşor de citit, precum şi lipsa afişării preţurilor de vânzare.

Apel la consumatorii gorjeni
Comisarul şef al CJPC Gorj, Mădălin Giurcău, face apel la exigenţa consumatorilor, subliniind faptul că informarea corectă înainte de cumpărare înlătură mare parte din neplăcerile ulterioare: “Produsele lactate sunt, prin natura lor, perisabile, fiind foarte importante condiţiile de comercializare (de temperatură, de vecinătate). Totodată, consumatorii trebuie să cumpere astfel de produse numai din spaţii autorizate sau de la persoane care sunt autorizate să comercializeze astfel de produse. Chiar dacă s-au găsit la comercializare cantităţi mici de produse lactate şi brânzeturi cu abateri, piaţa acestor produse trebuie monitorizată permanent pentru evitarea unor situaţii cu risc pentru sănătatea consumatorilor. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale/data limită de consum modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare şi implicit a laptelui şi produselor din lapte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.”
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.