Lanț de sponsorizări dubioase, la Penitenciarul Târgu-Jiu! – De la obiecte de birotică, la lucrări de pictură murală pentru favorizarea unor deținuți

805
SANYO DIGITAL CAMERA

Scandalul sponsorizărilor ilegale, lansat, marți, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor(FSANP), structura sindicală solicitând o anchetă serioasă a ANP la Penitenciarul Târgu-Jiu(FSANP acuzând de fapte de corupție directorul închisorii), a creat un adevărat ciclon la instituția din municipiu. În acest context, salariații au început să comenteze, pe site-ul sindicatului și pe site-urile ziarelor, și despre alte finanțări primite de Penitenciarul Târgu-Jiu, în ultimii ani, de la deținuții închisorii, sponsorizări care ar fi avut la bază nu numai scaune, bani sau plasme TV, ci și papetărie, obiecte de birotică și secretariat, cât și lucrări de pictură murală, realizate la biserica închisorii, la cererea unuia dintre cei custodiați acolo.

Penitenciarul Târgu-Jiu a primit, în ultimii ani, o serie de sponsorizări venite de la deținuți ori apropiați ai acestora, făcute cu scopul ca, în schimbul lor, “donatorul” să fie favorizat de conducerea închisorii. În unitatea de detenție se vorbește pe șleau de aceste sponsorizări, care fac obiectul acum al unei noi plângeri a FSANP. Spunem asta deoarece o anchetă similară în 2014, relatată atunci de Gorjeanul, a fost astupată de ANP. Era vorba și atunci de o sponsorizare făcută prin intermediul unei societăți media către Penitenciarul Târgu-Jiu, aceasta conținând două televizoare tip plasmă, oferite pentru deținutul Ionel Manțog, de câțiva ani în libertate. De altfel, tot pentru fostul om politic, la Penitenciarul Târgu-Jiu, în 2015, s-ar fi realizat pictura murală a bisericii din interiorul închisorii, sponsorizarea venind de la Mănăstirea Lainici, tot urmare a relației cu fostul deținut.

Sponsorizări cu efect invers!
Trebuie menționat aici că Ionel Manțog, în perioada în care a ocupat funcții importante la vârful mineritului și a energiei gorjene, a aprobat pentru Mănăstirea Lainici o sponsorizare de 5 miliarde de lei vechi, cu banii unui fost complex energetic realizându-se o parte din gardul exterior al lăcașului de cult. Pe această bună relație, conducerea mănăstirii ar fi acceptat să suporte cheltuielile de aproape 20.000 de lei pentru pictarea bisericii închisorii. În schimbul sponsorizării, Ionel Manțog a fost însă interzis la Mănăstirea Lainici, la una dintre sărbătorile pascale, directorul închisorii dorind să-i arate deținutului că depinde de voința sa primirea sau nu a unor favori în schimbul unei sponsorizări.

Coli, pixuri și creioane de la fostul liberal Ramiro
O altă sponsorizare cu cântec făcută Penitenciarului Târgu-Jiu, care ar urma să fie verificată de ANP, este și cea care ar veni de la o altă concubină. Este vorba de apropiata fostului deținut Vasile Ramiro, care ar fi sponsorizat penitenciarul din municipiu cu obiecte de birotică și secretariat în anul 2013 înainte de eliberarea condiționată a fostului politician. Cel puțin asta spun salariați ai penitenciarului, care își amintesc de perioada scurtă petrecută de respectivul la Târgu-Jiu, detenția acestuia fiind de doar 10 luni, perioada fiind împărțită între penitenciarul din Craiova și cel din municipiu. De altfel, Ramiro Vasile a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru uciderea din culpă a unui jandarm. El a fost eliberat condiționat la finalul lui 2013. Mai exact, decizia a fost luată la sfârşitul lunii octombrie de magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu, care au admis cererea de eliberare condiţionată din penitenciar a respectivului, înainte de ispăşirea întregii pedepse de 2 ani la care a fost condamnat în decembrie 2012 de Curtea de Apel Craiova. Astfel, Ramiro, eliberat pentru bună purtare, a executat doar o parte din pedeapsă, respectiv 10 luni de puşcărie. “Admite cererea formulată de petiţionarul condamnat Vasile Ramiro Valentin. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Vasile Ramiro Valentin, aflat în executarea pedepsei de 2 ani închisoare, conform mandatului nr.548/2012, emis de Judecătoria Slatina, în baza sentinţei penale nr. 515/2012“, se precizează în încheierea instanţei de la acea vreme. Decizia de eliberare a acestuia din închisoare a fost primită cu tristeţe de părinţii jandarmului Cristinel Voicu. “Mă aşteptam ca la un moment dat să se întâmple şi chestia aceasta. Dacă aşa sunt făcute legile noastre…. Şi dacă am vrea, noi nu mai putem face nimic“, a declarat atunci Stela Voicu, mama jandarmului mort din vina lui Ramiro, citată de presa din Olt.

ANP e mic nu știe nimic!
Presa centrală a propagat, ieri, scandalul de la Penitenciarul din Târgu-Jiu, dar și faptul că directorul închisorii este acuzat de fapte de corupție urmare a sponsorizării venite de la concubina unui fost deținut. Punctul de vedere al ANP legat de acest scandal a fost că reclamațiile nu se cunosc la sediul instituției respective, asta deși FSANP a realizat două astfel de reclamații în ultimele zile la adresa conducerii Penitenciarului Târgu-Jiu. “La acest moment, noi nu deţinem informaţii cu privire la aceste acuzaţii, dar în cazul în care ne vor parveni şi se vor impune măsuri din partea ANP, cu siguranţă, acestea se vor dispune”, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naționale a Penitenciarelor. De altfel, punctul de vedere al ANP nu mai miră pe nimeni, deoarece la controlul de anul trecut aceste sponsorizări reclamate acum de FSANP au fost cocoloșite.

Dumitrașcu pune tunurile pe Popescu!
Liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu, spune în cadrul unei reclamații adresate, marți, ANP că sub pretextul unor sponsorizări, directorul penitenciarului din Târgu-Jiu ar fi solicitat concubinei deținutului Săndel Alexandrescu, fost patron de farmacie, de loc din Argeș, medicamente, materiale şi utilaje pe care aceasta le-a predat directorului Ion Popescu, fără însă a fi certificată înregistrarea acestora în gestiunea penitenciarului. “Faptele directorului Ion Popescu, numitei MDL şi deţinutului AS se încadrează ca infracţiuni de luare, respectiv, dare de mită şi trafic, respectiv, cumpărare de influenţă (art. 289 – 292 Noul Cod Penal), iar acesta nu este la prima abatere, în 2014 acesta fiind anchetat pentru fapte similare în favoarea deţinutului Ionel Manţog. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor va sesiza şi organele de urmărire penală existând suspiciunea că Administraţia Naţională a Penitenciarelor îl va face scăpat şi de această dată pe directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, comisarul Ion Popescu. Anchetatorii vor trebui să verifice şi câte alte aşa-zise sponsorizări au fost făcute direct către şeful penitenciarului, dar şi câte dintre bunuri şi cât exact din sumele de bani ‘sponsorizate’ au ajuns la acesta. Aceste documente descoperă doar vârful icebergului corupţiei de la Penitenciarul Târgu-Jiu”, a declarat Dumitraşcu pentru agenția respectivă de știri. “Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a solicitat marti, 17 iulie 2018, o anchetă la Penitenciarul Târgu-Jiu, acuzându-l pe directorul penitenciarului, comisarul şef Ion Popescu, de infracţiuni de corupţie în legătură cu favorizarea unui deţinut. Comisarul şef de penitenciare Ion Popescu este acuzat că în calitate de director a solicitat şi a primit în mai multe rânduri foloase de la numita MDL, concubina deţinutului AS în schimbul unor favoruri acordate deţinutului, constând în vizite intime, recompense şi, implicit, liberarea condiţionată în avans”, au mai anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, printr-un comunicat de presă.
ANAMARIA STOICA

10 luni de detenție, pentru moartea unui om!
În iunie 2011, Judecătoria Slatina l-a condamnat pe Ramiro Vasile la patru ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Nemulţumită de decizia instanţei slătinene, familia lui Cristinel Voicu a declarat recurs la Curtea de Apel Craiova. Magistraţii doljeni au admis cererea familiei Voicu şi au dispus condamnarea lui Ramiro Vasile la doi ani de închisoare cu executare, şi plata unor daune morale în valoare de 150.000 euro. Ramiro a fost imediat încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, iar câteva luni mai târziu a fost transferat în Penitenciarul Târgu-Jiu. Accidentul pentru care Ramiro Vasile a fost condamnat s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 octombrie 2010. Potrivit anchetatorilor, în timp ce conducea o maşină pe drumul european E 574 Craiova-Piteşti, în apropiere de Pădurea Sarului, Ramiro a pierdut controlul volanului, acroşând din spate un alt autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers, condus de Cristinel Voicu, angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt. “În urma impactului violent, autoturismul condus de inculpat s-a deplasat pe contrasens, răsturnându-se apoi pe acostamentul din partea stângă a sensului de mers Slatina-Balş, iar autoturismul acroşat a fost propulsat şi dus spre acostamentul din dreapta, unde s-a rotit aproape 270 grade şi, în final, a ieşit de pe carosabil oprindu-se la 4 metri distanţă faţă de marginea din dreapta a drumului”, se preciza într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina. Imediat după accident Ramiro Vasile a fost testat cu etilotestul, rezultatul indicând o alcoolemie de 0.48 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. În urma accidentului, jandarmul Cristinel Voicu a fost transportat de urgenţă la un spital din Bucureşti, unde a decedat câteva zile mai târziu.

1 COMENTARIU

  1. Băiețelul ăsta face de mult timp bazaconii. Pe lângă faptul că face favoritisme de când e director, mai profită și el că de, nu știi când te schimbă din capu’ mesei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here