Lansarea volumului și vernisajul expoziției personale de caricatură, ,,Niște Olteni” – autor prof. Grigore Haidău

1443

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc vernisajul expoziției de caricatură ”Niște Olteni”, însoțită și de lansarea volumului cu aceeași denumire, ale scriitorului, caricaturistului și graficianului prof. Grigore Haidău. Evenimentul s-a desfășurat în deschiderea celei de-a XXX-a ediții a Festivalului de Umor ”Ion Cănăvoiu”, festival organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Runcu și cu Cenaclul ”Hohote”. La evenimentul desfășurat în Sala ”Florin Isuf“ a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a participat un numeros public, oameni de cultură și admiratori ai operei prof. Grigore Haidău. În expoziția și volumul său, Grigore Haidău ne prezintă o galerie de portrete ale unor oameni de cultură dar și politici din Oltenia, cu accent pe cei din județul Gorj sau cu origini gorjenești.
Așa cum subliniază artistul vizual, prof. Cătălin Negrea, prin lucrările sale, maestrul Grigore Haidău ”portretizează în poziții statice, psihologia, gestul, ideea, adăugând atent doza de umor, folosind linia ca element de limbaj plastic”, iar personajele autorului sunt ”cotidiene, suntem noi cei de lângă artist, suntem cei care prin atitudine îl inspirăm”, iar dacă prof. Grigore Haidău ”te-a luat în seamă și te-a desenat” înseamnă că ”ești, ori începi dă devii important pentru societate”. Scriitorul și artistul plastic prof. Grigore Haidău este o personalitate bine cunoscută publicului târgujian, fiind, așa cum subliniază prof. dr. Gheorghe Nichifor, o ”prezență permanentă în viața cotidiană a ‹‹Gorjului istoric și pitoresc››”, ”…un plastician de valoare, director al publicației de divertisment și umor ‹‹Ocheade››, jovial, volubil, disponibil pentru conversații spumoase, ‹‹Nea Gore›› este un susținător și iubitor frecvent al meleagului natal, pe care-l iubește cu patimă și nu încetează să-l cânte în inedite formule artistice”. Câteva informații despre autorul volumului şi expoziţiei ”Nişte Olteni”. Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău s-a născut la 1 aprilie 1945 în Bălănești, județul Gorj, fiind al doilea copil al lui Grigore și al Aureliei Haidău. Urmează cursurile Școlii primare din satul natal după care pe cele ale Școlii Pedagogice de șase ani din Craiova. Pasionat de artele plastice urmează și cursurile Școlii de Arte Plastice (secția pictură-grafică) din Craiova – promoția 1963.
A lucrat ca învățător și profesor de desen la Lipova și Petriș din județul Arad iar apoi revine în Gorjul natal ca învățător la Școala primară din Curtișoara, profesor de desen la Casa Pionierilor Târgu-Jiu și Școala Generală nr. 3 Târgu-Jiu, care ulterior a luat numele fiului său – eroul sublocotenent post-mortem „Cătălin Grigore Haidău”, căzut la datorie în evenimentele din decembrie 1989 la Brașov.
Cu calități deosebite în arta grafică și caricatură, în perioada 1968-1972 s-a exprimat public prin gazeta umoristică de stradă ”În obiectiv”, amplasată în centrul municipiului Târgu-Jiu, iar până în 1980 a publicat frecvent caricaturii în ”Gazeta Gorjului”.
Prof. Grigore Haidău a fondat revista ”Fana-Coțofana” destinată elevilor și revista de grafică umoristică ”Ocheade”, fiind în același timp autorul a zeci de coperte de cărți ale autorilor gorjeni. De asemenea este editorul mai multor albume tematice cu desene ale elevilor săi.
Cu un deosebit talent, prof. Grigore Haidău a realizat portretele a numeroși scriitori, oameni de cultură și politicieni gorjeni, având mai multe expoziții ale operelor sale și fiind deținătorul a mai multor premii pentru grafică.
De subliniat faptul că prof. Grigore Haidău a avut numeroase expoziții de caricatură, foarte bine primite și apreciate, îndeosebi cu prilejul festivalurilor de umor ”Al. C. Calotescu-Neicu” de la Turceni și ”Ion Cănăvoiu” de la Târgu-Jiu, Expoziția Internațională a Tineretului de la Costinești, Expoziția Națională de caricatură de la Bistrița Năsăud și Festivalul „Amza Pellea” de la Băilești.
Debutul publicistic al prof. Grigore Haidău se produce în septembrie 1968, în publicația locală ”Gazeta Gorjului”, în care publică ani de-a rândul caricatură și cronici plastice.
De-a lungul anilor, prof. Grigore Haidău a colaborat cu numeroase publicații, dintre care amintim: ”Gazeta Gorjului”, ”Cutezătorii” (revistă națională pentru elevi), ”Luminița”, ”Urzica”, ”Scânteia tineretului”, ”Ager” (redactor), ”Ideea”, ”Revista învățătorimii gorjene” (redactor), ”Fana-Coțofana” (director fondator, publicația pentru copii, primul număr apărând în anul 1991, cu apariție îndelungată), ”Hohote” – revistă de umor (redactor), ”Fluidul roditor” (redactor șef-adjunct), ”Ocheade” (director fondator, publicație de umor care apare din 1992), ”Informația Gorjului”, ”Polemika”, ”Spicon”, ș.a.
Prof. Grigore Haidău debutează editorial în anul 1977, publicând de-a lungul anilor numeroase volume, dintre care amintim: ”Suntem aici de peste 2000 de ani”, album metodic de artă plastică (1977); ”Culorile copilăriei”, album cu desene ale copiilor, (1978); ”Glasul curcubeului, în amintirea fiului meu Cătălin”(1993); ”Curcubeului”, carte de spiritualitate românească (1995); ”Stropi de lumină”, culegere (1995); ”Ziurel de ziuă” (1995); ”A, B, C-ul desenului și lucrului manual”, coautor alături de Ana-Daria Haidău (1997); Cu pastramă și cu must”, album de caricaturi (ed. a I-a, 1998; ediția a II-a, 2001); ”… de toamnă/Aduceri aminte”, proză (2001); ”Pro-memoria – Erou sublocotenent Haidău Grigore-Cătălin” (2003); ”Aritmetică și jocuri distractive”, ”Se plimbă noaptea prin grădini” (2007); ”De Dragobete” (2008); ”Vremile anului” (2008); ”Trecut istoric al comunei Bălănești”, coautor alături de Ion Popa Matei (2009); ”… de toamnă – aduceri aminte” (2010); ”Baladă pentru Cătălin”, împreună cu Elena-Doina Haidău (2007, 2011); ”De necrezuta poveste a lui Ionuț, căpitan de oaste” (2012); ”Frunză verde de demult; aduceri aminte”, în trei ediții (2013, 2104); ”Îndepărtate vremuri” (2018); ”Soldatul român în sfântul război 1916-1919” (2018); Albumul „Tudor Vladimirescu” (2021).
De subliniat faptul că prof. Grigore Haidău s-a îngrijit de publicarea postum a volumelor fiului său, eroul sublocotenent Cătălin-Grigore decedat în timpul evenimentelor din decembrie 1989, respectiv: ”Condiția umană”, culegere, (Editura ”Gorjeanul”, Târgu-Jiu, 1990) și ”Lumea viitorului” (Editura ”Ramuri”, Craiova, 1990);
Totodată menționăm faptul că prof. Grigore Haidău a realizat ilustrarea și grafica unui mare număr de volume de carte precum și a revistei ”Hohote”.
Apariția volumului ”Niște Olteni” așa cum i-a văzut Grigore Haidău, a fost sprijinită de către domnii Viorel David – director general al SC Artego SA Târgu-Jiu, Dumitru Cinciulescu – director al Tipografiei ProdCom Târgu-Jiu care s-a ocupat de tipărirea lucrării în condiții grafice deosebite, Daniel Gureanu care s-a ocupat de tehnoredactare și nu în ultimul rând nepotul autorului, Adrian Cătălin Ionescu.
Subliniem și faptul că prof. Grigore Haidău este membru al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. Doru Șerban” din Târgu-Jiu, căruia dorim să-i adresăm și pe această cale felicitări deosebite și în același timp aprecierile noastre atât pentru această expoziție și apariție inedită cât și pentru întreaga sa munca întreprinsă de-a lungul anilor în domeniul culturii gorjene.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here