Lansarea cărții Învățământul Superior Gorjean – file de istorie

1408

Miercuri, 20 decembrie, 2017, începând cu ora 12.00, a avut loc, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, lansarea cărții Lansarea cărții Învățământul Superior Gorjean – file de istorie, autor fiind prof. univ. dr. ing. Onisifor Olaru, nume cunoscut al învățământului superior gorjean.
Lansarea acestei cărți s-a făcut în prezența unei asistențe elevate formată din peste 70 personalități cu profesii și funcții atât de importante în infrastructura industrială, educațională și administrativă a acestui județ, atât înainte de 1989, dar și după aceea, precum și a unor foști studenți ai Secțiilor de subingineri de la Târgu-Jiu, dar și ai Universității “Constantin Brâncuși”, astăzi specialiști implicați în diferite domenii de activitate în județ, în țară, dar și în străinătate.
Au fost prezenți:
Nicolae Mischie, Toni Mihail Greblă, Gheorghe Caralicea Mărculescu și Pantelimon Manta, cei care la data înființării universității gorjene ocupau funcțiile la nivelul cel mai înalt în administrația locală și județeană, dar și reprezentanți de astăzi ai acestor administrații, și anume viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor și Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, istoricul Gheorghe Nichifor. Acestora li s-au adăugat foste cadre didactice ale învățământului superior gorjean, cum ar fi, Valentin Paliță, primul rector al universității gorjene, fostul rector Moise Bojincă, Nicolae Brânzan, fost decan la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Dan Gheorghe Mălăescu, fost decan al Facultății de Științe medicale și comportamentale din cadrul universității gorjene, Ion Chiriac,cadru didactic, fost primar al orașului Novaci-Gorj, dar și fost Inspector General școlar, Aurelian Țîrcă și Rodica Turceanu, Popescu Gheorghe(Gepo), Dumitru Gheorghe, importante cadre didactice implicate în activitatea Secțiilor de subingineri, cât și la înființarea universității. Au mai fost prezenți brâncușologul Ion Mocioi, important cadru didactic al universității, Oana Păstae, Livian Rădoescu și Adelin Ungureanu, în prezent cadru didactic al Universității din Petroșani, Marius Constantin Popescu, fost cadru didactic al Universității din Craiova. Au mai fost prezenți, Marcel Cocan, fost director al CPL Târgu-Jiu, precum și Aurică Popescu fost director al IJGCL Târgu Jiu și cadru didactic asociat la secțiile de subingineri de la Târgu-Jiu, Tiștere Ion.
Nu au lipsit nici Constantin Codiță și Cătălin Peptan, care ani la rând s-au aflat în fruntea unor importante instituții locale ale Ministerului de Interne.
Au mai participat Emanoil Popescu, nume cunoscut în presa locală din perioada imediată Revoluției din 1989, foști directori ai Agenției de Protecție a Mediului, Lazăr Gheorghe și Gheorghe Fometescu, dar și Ion Călinoiu directorul Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Drăgoieni. Nu au lipsit nici nume importante ale învățământului liceal, de ieri și de azi, din care pot fi amintite, Nina Niculescu nume emblematic al Liceului Tudor Vladimirescu, cunoscutul profesor de limba română, Eugen Velican, profesorul de filosofie Voicu Mihai, profesorul și ziaristul Cornel Șomâcu.
Au mai fost prezenți medicii Sanda Mischie și Viorica – Vasilica Olaru.
Au fost prezenți și foști studenți ai secțiilor de subingineri de la Târgu-Jiu, Grădinaru Grigore, Marcel Pachiu și Sabin Cornoiu, dar și reprezentanți ai organizațiilor studențești din cadrul Universității “Constantin Brâncuși” și anume, Vlaicu Marius, primul președinte al primei organizații studențești gorjene, Societatea Studenților Gorjeni, Diaconu Iulian, Cătălin Băin și Corina Topală, nume importante ale presei studențești gorjene.
În cuvântul adresat participanților la această lansare de carte, autorul, Onisifor Olaru a spus:
Doamnelor și domnilor,
Vă mulțumesc pentru faptul că cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului sunteți prezenți în această superbă sală a Teatrului “Elvira Godeanu” pentru a participa la lansarea cărții “Învățământul superior gorjean – file de istorie”, la a cărei elaborare am lucrat peste trei ani.
Apariția acestei cărți, în această toamnă târzie a anului 2017, coincide cu împlinirea a 25 de ani de la deschiderea de către gorjeanul Mihai Golu, la acea dată Ministru al Învățământului și Științei, a primului an universitar la Universitatea “Constantin Brâncuși”, dar și cu împlinirea a 45 de ani de la deschiderea, la 10 decembrie 1972, a cursurilor învățământului superior tehnic de scurtă durată(învățământ de subingineri) la Târgu-Jiu.
Timpul, în curgerea sa nemiloasă, a început să aștearnă vălul uitării peste aceste importante evenimente, dar și peste oamenii care le-au generat și întreținut cu eforturi și sacrificii.
Mulți din aceștia sunt prezenți astăzi, aici, în această sală, și le mulțumesc pentru acest lucru. Alții, au pierdut bătălia cu timpul, dar le mulțumesc și lor pentru faptul că au fost părtași la aceste eforturi comune. În primul capitol al lucrării autorul face o scurtă prezentare a situației socio-economice, administrative și culturale a ținutului Gorj la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX și vorbește despre activitățile și formele incipiente de organizare ale puținilor studenți gorjeni care învățau la acea dată în universitățile din Iași, Cluj și București, dar și în străinătate. În capitolele 3 și 4 ale lucrării sunt consemnate, pe baza unor documente și imagini, împrejurările și persoanele implicate, mai întâi, în înființarea învățământului tehnic de subingineri, iar mai apoi în cele legate de devenirea universitară a orașului Târgu-Jiu, prin înființarea în anul 1992, a universității care poartă numele ilustrului gorjean Constantin Brâncuși.
Apoi, în capitolele 5, 6, 7, 8, 9, 10 și 11 sunt prezente aspecte din evoluția universității gorjene în perioadele mandatelor celor 6 rectori care s-au succedat la conducerea universității
25 de ani din viața unei universități nu reprezintă mult, dar pot spune multe despre viața universitară gorjeană și evenimentele care s-au derulat în acest timp.
Capitolul 12, care are și cea mai mare întindere, aproape 200 de pagini, cuprinde cele mai importante evenimente desfășurate în universitate, unele din ele cu o rezonanță care a depășit cadrul național, și aș aminti aici Congresul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe găzduit de Universitatea “Constantin Brâncuși” în perioada 3-8 iunie 2003. Și pentru că un oraș studențesc nu poate exista decât prin studenții săi, care îi redau acestuia o altă dimensiune prin particularitățile vieții studențești, un capitol important, capitolul 13, este dedicat unor aspecte din viața organizațiilor studențești din universitate care, așa cum se va vedea, s-a situat la cote maxime în anumite perioade de timp. Și aș aminti în acest sens Festivalul studențesc național UNIFEST 2002, cea mai importantă manifestare studențească organizată vreodată de universitatea gorjeană.
Capitolul 14, al doilea ca întindere, este dedicat Facultății de Inginerie, cea care la înființare a beneficiat de personalul didactic și baza materială a secțiilor serale de subingineri existente la Târgu Jiu timp de 20 de ani. Sunt prezentate aspecte din evoluția acestei facultăți în perioadele mandatelor celor 4 decani care s-au succedat la conducerea acesteia până în data de 30 septembrie 2017. Sunt prezentate fotografii de la manifestările științifice ale acesteia care au făcut-o cunoscută atât în plan național cât și internațional.
Capitolul 15 este destinat Catedrei de Automatică și Informatică Aplicată, catedră care a coordonat specializarea cu același nume considerată una din specializările de elită ale ingineriei din România. Sunt prezentate aspecte legate de înființarea acestei catedre, de dezvoltarea ei, precum și de procesul de acreditare al specializării Automatică și Informatică Aplicată.
Capitolul 16 este dedicat Organizației sindicale “UNIVERSITAS”, amintind despre înființarea acesteia și despre președinții care s-au succedat la conducerea ei, de la înființare și până în prezent.
Nu pot să închei această primă intervenție fără a mulțumi domnului viceprimar Adrian Tudor pentru sprijinul acordat în organizarea acțiunilor legate de lansarea prezentei cărți.
Mulțumesc, de asemenea, domnilor:
Prof.univ.dr.Nicolae Mischie
Prof.univ.dr.ing.Valentin Paliță
Prof.univ.dr.Moise Bojincă
Conf.univ.dr.Gheorghe Caralicea Mărculescu
Dr.ing.Vlaicu Marius, toți implicați în mod direct în evenimentele prezentate în această carte, care au acceptat invitația mea de a purta discuții pe marginea conținutului prezentei cărți.
În același timp, vreau să mulțumesc public domnului prof.univ.dr.Mihai Golu, cel care și-a pus semnătura pe actul de înființare al universității gorjene, pentru faptul de a fi acceptat să scrie prefața acestei cărți.
Aceleași mulțumiri vreau să le adresez și domnului prof.univ.dr.Grigore Drondoe, care timp de 14 ani a fost profesor al Universității “Constantin Brâncuși”, pentru postfața scrisă pentru această carte.
Ambii și-au exprimat dorința de a participa la acest eveniment, dar probleme de sănătate cauzate de schimbările bruște de temperatură ale acestei perioade i-au împiedicat să fie aici.
Și nu în ultimul rând, aș vrea să-mi exprim recunoștința față de cei care au făcut posibilă apariția acestei ample lucrări în spațiul public și anume, managerul general al S.C. ARTEGO S.A., inginer Viorel David și managerul Tipografiei S.C.ProdCom. S.R.L., economist Dumitru Cinciulescu.
A consemnat George Boban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here