Lacurile de acumulare au scăzut cu 80% față de 2023!

17
Lacurile de acumulare au scăzut cu 80% față de 2023!
– Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani!
Administrația Națională „Apele Române” continuă să gestioneze cu prioritate volumele din principalele lacuri de acumulare pentru a asigura alimentarea cu apă a populației în sezonul rece, în condițiile unor debite afluente scăzute în majoritatea bazinelor hidrografice, anunță Administrația.
Totodată, specialiștii de la Apele Române continuă monitorizarea celor 120 de secțiuni de râuri în vederea identificării celor care se vor afla sub debitele minime necesare.
Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, în scădere față de sfârșitul lunii noiembrie 2024 (68%) și considerabil mai mic față de aceeași perioadă din 2023 (80%).
Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani. Comparativ, cel mai redus coeficient înregistrat în ultimii 15 ani a fost în 2011, când rezervele de apă au ajuns la doar 50%.
Scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitațiilor din perioada mai-decembrie 2024 și de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani, precizează Administrația în comunicat.
”În contextul acestor schimbări semnificative din punct de vedere climatic, Apele Române implementează măsuri strategice, inclusiv modernizarea a 13 baraje prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o investiție de 1,18 miliarde lei. O parte dintre aceste lucrări hidrotehnice au ca utilitate principală alimentarea cu apă a populației.
În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) fiind astfel reabilitate și modernizate.
Aceste investiții vizează creșterea capacității de stocare a apei și adaptarea la schimbările climatice.
Sursa: Acumularea Paltinu, din administrarea Apele Romane Buzau-Ialomita, surprinsă de Mihai Constantin Băncil”, mai transmiste instituția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.