În cursul zilei de 1 iulie s-a lansat ce-l de-al doilea laborator din cadrul proiectului „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice”. La eveniment au participat tutori, studenţi, agenţi economici, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai celorlalţi parteneri din proiect.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu au lansat, ieri, la sediul universităţii, Laboratorul de întreprindere simulată. Scopul laboratoarelor lansate în cadrul acestui proiect este acela de a sprijini studenţii în atingerea unor standarde educaţionale de nivel ridicat prin utilizarea unor metode şi instrumente de evaluare a performanţelor şi de a realiza un profil corect de dezvoltare a studenţilor, real şi benefic viitorului acestora.
Beneficii pentru studenţi
Datorită acestui proiect, studenţii obţin aptitudinile necesare şi îşi îmbunătăţesc competenţele prin intermediul unui produs software dezvoltat în cadrul proiectului şi găzduit de laboratoarele de întreprindere simulată, dar şi prin participarea la stagii de practică în cadrul unor operatori economici ai căror reprezentanţi sunt, de asemenea, formaţi cu rol de tutori în vederea instruirii şi orientării studenţilor în tranziţia la viaţa activă. „Noi am înscris în grupul ţintă 214 studenţi şi din aceştia, doar 202 au terminat şi evaluarea. Ei au lucrat pe o platformă pusă la dispoziţie de unul dintre parteneri, urmând ca în decursul acestei luni să participe 80 dintre cei care au participat la evaluare la practică. Ne dorim să reuşim să-i integrăm pe piaţa muncii”, a menţionat Laura Toma, asistent proiect.
Parteneriat cu universităţi de prestigiu
Proiectul „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice” reuneşte în parteneriat Ministerul Educaţiei Naţionale, trei universităţi de prestigiu din ţară: Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, dar şi două companii importante. „Astăzi, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu inaugurează un centru de întreprindere simulată din cadrul unui proiect derulat începând cu anul 2010. Astăzi inaugurăm un laborator cu calculatoare, cu soft şi o platformă virtuală pentru studenţii Facultăţii de Inginerie. A fost un proiect care şi-a propus să realizeze o altfel de practică pentru studenţii Facultăţii de Inginerie; a început cu o practică simulată, cu o platformă în cadrul proiectului. Este un proiect al Ministerului Educaţiei Naţionale, în care parteneri sunt: Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Politehnică Timişoara, o firmă de soft şi o firmă de media” a explicat Ştefan Ghimiş, cancelar general al Senatului UCB.
Obiectivul general al acestui proiect este creşterea adaptabilităţii şi a gradului de ocupare pentru viitorii absolvenţi de studii universitare pe piaţa muncii, în contextul societăţii bazate pe cunoaştere. „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice” se înscrie pe axa prioritară 2 – “Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, în Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.
Minodora Sucea