Laboratoarele de analize medicale îşi fac patronat

1940

Laboratoarele de analize medicale mici şi mijlocii anunță constituirea unui patronat propriu, pentru a-şi putea apăra mai bine drepturile în raport cu instituţiile statului din domeniul sănătății. Prima întâlnire a reprezentanților laboratoarelor medicale din România, la care și-au anunțat deja prezența peste 40 de delegați din țară, va avea loc la Sibiu, la hotel Ibis pe data de 13 ianuarie, începând cu ora 16.00, sala Aida.

Proprietarii laboratoarelor de analize medicale şi-au propus să-şi unească forţele. “Ne vom întâlni pe data de 13 ianuarie, la Hotel Ibis, pentru a înființa un Patronat care să ne reprezinte cu adevărat în relațiile noastre contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Asociația de Acreditare din România (RENAR), Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), precum și cu furnizorii de reactivi şi aparatură medicală. Deja sunt peste 100 de adeziuni pentru înscrierea în PATRONAT“, a precizat Pungan Tudor, un întreprinzător gorjean tânăr, ce se luptă cu schimbările legislative, de 10 ani, în contractarea cu Casa de Asigurări.

Multiple nemulţumiri
Potrivit aceleiaşi surse, principalele nemulțumiri ale laboratoarelor mici și mijlocii, care activează în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt practicile neconcurențiale ale marilor rețele de laboratoare care, prin intermediul Asociației în care sunt constituite, stabilesc prin negocieri și lobby la nivelul CNAS prevederi ale contractului cadru și ale normelor de aplicare foarte greu de îndeplinit de către laboratoarele mici și mijlocii, în condițiile în care prețurile serviciilor medicale de laborator decontate de CNAS sunt neschimbate, de peste zece ani. Se urmăreşte o stabilitate a normelor, pentru a nu fi puşi în situaţii critice, atât din punct de vedere contractual, cât şi financiar. Pentru a deveni membru, un laborator de analize medicale va trebui să plătească o cotizație anuală minimă, calculată să acopere costurile estimate cu plata serviciilor unui birou de avocatură, costurile legate de serviciile de contabilitate la nivelul patronatului și eventualele deplasări ale reprezentantului legal la Bucuresti pentru acțiunile în instanță. „Totul va fi transparent în acest PATRONAT, niciun leu nu va fi cheltuit inutil”, a mai spus Tudor Pungan (chimist) administrator de laborator medical din Târgu–Jiu, iniţiatorul constituirii acestui nou patronat. Administratorii de laboratoare de analize medicale sunt aşteptaţi să participe la întâlnirea de la Sibiu. Detalii se pot obţine la numărul de telefon 0722347518 sau: pe pagina de facebook LABORATOARE MEDICALE –forum profesional.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here