“Labirintul Anticorupţie”, vizitat de sute de gorjeni

517

Sute de gorjeni au trecut joi prin “Labirintul Anticorupţie”, amplasat pentru câteva ore în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu. În timpul acestei plimbări, oamenii au avut ocazia să afle mai multe informaţii despre fenomenul corupţiei şi modalităţile de combatere a acestuia. Pentru a-şi verifica cunoştinţele, celor care au vizitat labirintul li s-a cerut să completeze un chestionar, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu tricouri şi alte materiale promoţionale.

labirint anticoruptie labirint anticoruptie (1)Eveniment unic în România, “Labirintul Anticorupţie” a ajuns joi şi la Târgu-Jiu, după ce a trecut prin mai multe oraşe din ţară, atrăgând în fiecare dintre acestea sute de vizitatori dornici să afle cât mai multe informaţii despre fenomenul corupţiei şi, cum poate fi combătut acesta. De altfel, acesta a fost şi scopul evenimentului. “Această acţiune, inedită în România, se află la Târgu-Jiu pentru a informa cetăţenii şi pentru a-i încuraja să fie cetăţeni activi la nivel local, în comunitatea lor. De asemenea, promovăm un Tel Verde care aparţine Direcţiei Generale labirint anticoruptie (2)Anticorupţie şi unde cetăţenii pot sesiza faptele de corupţie. Totodată, vrem să stimulăm participarea civică a tinerilor; proiectul este destinat în primul rând tinerilor, deoarece ei sunt cei care transmit mai departe în comunitate”, a declarat Iuliana Iliescu, manager proiect Asociaţia Pro Democraţia. “Noi ne dorim ca prin această acţiune, cetăţenii care cunosc aceste informaţii să-şi readucă aminte, mai ales că s-a schimbat Codul Penal, s-au schimbat pedepsele şi trebuie să fie informaţi. Totodată, trebuie să cunoască faptul că este necesar să ia atitudine şi să colaboreze cu administraţia publică pentru că, ştim, în România, majoritatea cetăţenilor au această frică sau nu colaborează cu administraţia publică, crezând că doar administraţia publică trebuie să-şi facă treaba şi nu se pot implica şi ei în aceste lucruri”, a mai spus aceasta.

Cei mai conştiincioşi vizitatori, răsplătiţi cu obiecte promoţionale
Pentru verificarea cunoştinţelor vizitatorilor, organizatorii au înmânat fiecăruia dintre aceştia câte un chestionar, la care trebuie să răspundă în timpul plimbării din labirint. La ieşirea din labirint, toţi cei care au identificat răspunsurile corecte au fost răsplătiţi cu premii constând în materiale informative şi obiecte promoţionale (tricouri, labirint anticoruptie (12)pixuri, brelocuri etc). De asemenea, gorjenii au mai fost invitaţi să ia parte şi la un sondaj de opinie, menit să identifice cea mai coruptă instituţie din România. Ei au avut de ales între Justiţie, Sănătate, Educaţie şi Poliţie. Din răspunsurile oamenilor, se pare că, în Târgu-Jiu, cele mai corupte instituţii sunt considerate a fi justiţia şi sănătatea. În general, gorjenii s-au arătat mulţumiţi de informaţiile primite, chiar dacă pentru unii nu reprezentau o noutate. pracktiker (9)“Plimbarea a fost foarte interesantă. Sunt nişte infracţiuni care ar trebui mult mai bine popularizate pentru ca lumea să ştie. Am văzut foarte mulţi care ziceau că infracţiunea de corupţie poate să o facă şi conducătorul auto”, povestea amuzat unul dintre vizitatori. “Evenimentul a fost bine organizat şi cred că se va bucura de succes. Oamenii au înţeles despre ce este vorba. Ar trebui să se mai organizeze din când în când astfel de evenimente pentru ca oamenii să fie informaţi. Mulţi dintre ei nu ştiu despre ce este vorba”, a spus un alt vizitator. “Pentru un om instruit, întrebările din chestionar sunt simple. Eu, personal, ştiam ce înseamnă corupţia, nu trebuie să-mi spună altcineva. pracktiker (5)Este util un astfel de eveniment totuşi”, consideră un gorjean. “Pentru noi e un lucru bun, dar ar trebui să treacă pe aici şi cei care sunt corupţi”, consideră altul. “Labirintul Anticorupţie” este o acţiune organizată de către  Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel Romania, în cadrul proiectului „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine!”. Până în prezent, labirintul a mai fost amplasat în oraşe precum Botoșani, Iași, Târgu-Neamț, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Buzău, Oltenița şi Reşiţa, urmând ca astăzi să ajungă la Râmnicu-Vâlcea.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.