La zi aniversară

419

Într-o familie de ţărani nevoiaşi, dar muncitori, în satul Turcineşti, prin bunăvoinţa lui Dumnezeu se naşte Constantin Ispas în ziua de 23 august 1925, unde a urmat şi şcoala primară. La sfârşitul lunii august 1938, în urma unei întâmplări binevenite pentru viitorul său a fost încadrat copil de trupă în structura Regimentului de Gardă “Mihai Viteazul”, la muzica regimentului. În paralel cu studiile de cultură generală, prin concurs a urmat şi cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti. În perioada iunie 1941 – aprilie 1944 a luptat pe frontul de est în campania din Rusia.  Fiind rănit grav, 3 ani i-a petrecut prin spitale și sanatorii.

Din 1948 până în 1986 a slujit patria sub Drapel îndeplinind atribuţiile de comandant şi sef al diferitelor structuri din Armata cât şi la catedra ca profesor universitar în cadrul Academiei Militare, orientarea privind dezvoltarea  într-un ritm tumultuos a tehnicii de calcul electronic și comunicaţii s-a regăsit şi în structurile militare de învăţământ superior.

După anul 1970 domnul general Constantin Ispas ca şef al secţiei Sisteme Informatice a contribuit substanţial la elaborarea concepţiei de introducere a sistemelor automatizate în activităţile specifice desfăşurate de armată în timp de pace şi război. În această perioadă a avut o prezenţă activă, cutezătoare susţinând schimbările care se impuneau în conducerea structurilor militare.

A manifestat un spirit vizionar privind modernizarea proceselor de conducere utilizând toate oportunităţile pentru materializarea în practică a celor gândite. Probitatea profesională, dragostea de neam și de ţară afirmate fără ostentaţie, tenacitate şi vioiciunea minţii sale sunt trăsături definitorii ale personalităţii domnului general Constantin Ispas. O parte a timpului a dedicat-o scrisului. Pe lângă o serie de studii şi cărţi de specialitate (automatizarea şi cibernetizarea conducerii) stiloul dânsului a scris o serie de cinci volume în seria NEMURITORII, lucrare, care a necesitat o documentare amănunţită, greoaie datorită timpului scurs şi a puţinelor documente existente. MISIUNE ÎNDEPLINITĂ este ultima lucrare istorică apărută, în acest an, şi prezintă aspecte ale dăruirii gorjenilor în momentele de grea cumpănă pentru poporul român. În volumele din seria NEMURITORII, domnul general prin modul de abordare, reuşeşte să trezească dorinţa de cunoaştere a trecutului, a oamenilor din judeţul Gorj care s-au sacrificat pentru libertatea ţării. În toate cărţile scrise de dânsul până în prezent se regăsesc atributele de militar, educator (să nu uităm că o lungă perioadă a fost profesor universitar) şi istoric. Spiritul de fiu de ţăran care se manifesta permanent în viaţa dânsului se observă din plin în gospodăria sa din Turcineşti (o grădină şi o mică livadă de invidiat). La zi aniversară, consider că domnul Constantin Ispas – militar de carieră de la o vârstă fragedă, adevărat fiu al Gorjului, merită cu prisosinţă să primească onorul. Vă dorim multă sănătate, fericire, putere de muncă, îndeplinirea tuturor năzuinţelor şi mulţi ani liniștiţi!

LA MULŢI ANI!
Secretarul General al A.N.V.R. Gorj
OCTAVIAN MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here