Cosmin Pisc Scrădeanu, fiul sindicalistului Ion Pisc Scădeanu, prim-vicepreşedintele BNS, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, şi un termen de încercare de patru ani de zile, pentru conducerea unui autovehicul fără permis. Odrasla lui Ion Pisc Scădeanu a primit această condamnare definitivă de la Curtea de Apel Bucureşti, la finalul anului trecut, după ce Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, îi dăduse în aprilie 2014 tot o condamnare la 2 ani cu suspendare, pentru infracţiuni la regimul circulaţie şi pentru că refuzase colectarea de probe biologice, în acelaşi dosar, cu diferenţa că termenul de încercare era de 7 ani. Inculpatul Cosmin Pisc Scădeanu este însă recidivist la acest capitol el mai primind o condamnare chiar la jumătatea acestei luni, tot pentru conducere fără permis, Judecătoria Târgu-Jiu dându-i 9 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi. Această sentinţă nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, dar o nouă condamnare definitivă îl va băga pe fiul sindicalistului la închisoare, el urmând să efectueze şi cei 2 ani de puşcărie daţi, anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti.
Cosmin Pisc Scrădeanu a fost prima dată trimis în judecată în 30 aprilie 2013, de procurorii din Bucureşti, asta pentru “infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice”. Trece însă un an până când magistratul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, căruia i-a fost repartizat dosarul nr. 18739/299/2013, ajunge să-şi finalizeze cercetarea şi să dea o primă sentinţă a instanţei de fond. Sentinţa nu este una care să-l absolve însă pe beizadeaua lui Ion Pisc de greşeala de a urca la volan în timp ce avea carnetul suspendat. Mai mult, judecătorul chiar l-a taxat pe inculpat şi pentru că a refuzat să i se recolteze probe biologice, asta în vederea stabilirii alcolemiei. Judecătorul îi da astfel, lui Cosmin Pisc Scădeanu, iniţial, un an şi şase luni de închisoare pentru conducere cu permisul suspendat şi doi ani pentru refuzul colectării probelor biologice.
În final, prin contopirea pedepselor, Cosmin Pisc Scrădeanu primeşte doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 7 ani. Condamnarea primită pe 29.04.2014 nu era însă definitivă şi putea fi atacată cu apel, măsură la care, 10 zile mai târziu, tânărul apelează.
Dosarul se mută astfel pe rolul Curţii de Apel(CA) Bucureşti, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 din capitală admiţându-i incuplatului şi schimbarea încadrării juridice a faptelor. Dosarul de “infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice” se transferă astfel pe rolul CA Bucureşti cu acelaşi număr dar încadrarea schimbată, mai exact de “conducere a unui vehicul fără permis de conducere”.
Condamnare definitivă la al treilea termen
Magistraţii Curţii de Apel din capitală nu stau mult de gânduri şi după doar două termene se pronunţă cu sentinţă aproape similară celei date de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în dosarul lui Cosmin Pisc Scrădeanu. Mai exact, instanţa Curţii de Apel îl condamnă tot la doi ani de închisoare cu suspendare pe inculpatul din Gorj, cu diferenţa că îi micşorează termenul de încercare de la şapte la patru ani. Mai exact, dacă Cosmin Pisc Scrădeanu mai comite vreo faptă penală condamnată la închisoare, în perioada 9 octombrie 2014-9 octombrie 2018, acesta va executa, la puşcărie, şi cei doi ani primiţi de la CA Bucureşti.
A doua condamnare, de 9 luni de închisoare
Sentinţa nu a fost însă liniştitoare pentru fiul sindicalistului Ion Pisc Scădeanu, deoarece respectivul mai are un dosar similar, chiar mai grav, pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu. Chiar la acesta, pe 14 ianuarie 2015, mai primind o condamnare, mai exact de 9 luni de închisoare cu supendare şi interzicere a unor drepturi. Cum sentinţa Judecătoriei Târgu-Jiu nu este definitivă, Cosmin Pisc Scrădeanu a atacat-o şi pe aceasta cu apel, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, tânărul Cosmin Pisc Scrădeanu a fost trimis, de data aceasta, în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere pe 23 aprilie 2014, aproape la un an de la prima trimitere în judecată de procurorii din capitală. Procesul este înregistrat chiar o zi mai târziu la Judecătoria Târgu-Jiu, Cosmin Pisc Scrădeanu figurând ca şi inculpat, în cauză fiind şi o parte vătămată, adică Gheorghe Cosmin Zăvoi, lovit, probabil, de bolidul condus de beizadeaua sindicalistului Pisc. Parchetul Local comunică, atunci, însă, din rechizitoriul întocmit pentru Pisc JR. că procurorii au dispus pe 13 aprilie 2014 ca acesta să fie trimis în judecată “pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi conducere a unui autoturism, având suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice”. “Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpatul Cosmin Pisc Scrădeanu, în dimineaţa zilei de 25.12.2012, în jurul orei 05.00 a exercitat acte de violenţă faţă de un agent de poliţie, căruia i-a adresat ameninţări, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu”, se arată în documentul Parchetului Târgu-Jiu, care explică cum a ajuns fiul sindicalistului să fie cercetat penal, deja a doua oară, pentru faptele sale. De asemenea, s-a stabilit de procurori că inculpatul “deşi avea suspendat dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice, în data de 5 octombrie 2013, în jurul orei 10.20 a condus un autoturism pe strada Tismana a municipiului Târgu-Jiu fiind oprit în trafic de organele de poliţie”, mai transmiteau procurorii care subliniază că această cauză a fost înaintată Judecătoriei Târgu-Jiu fiind repartizată judecătorului de cameră preliminară.
Dosarul finalizat acum de Judecătoria Târgu-Jiu, dacă va primi o pedeapsă similară şi la CA Craiova, tânărul Cosmin Pisc Scrădeanu va executa, după gratii, 2 ani şi 9 luni de închisoare.
Anamaria Stoica
Un împătimit al vitezei
Cosmin Pisc Scrădeanu nu este la prima sa abatere la legile circulaţiei. În 2008, acesta a fost prins circulând cu viteză de aparatul radar, dar Pisc nu şi-a recunoscut vinovăţia. A contestat la Judecătoria Târgu-Jiu amenda primită, dar a pierdut procesul cu IPJ Gorj, organele de poliţie prezentând în instanţă chiar şi planşe foto cu maşina vitezomanului Pisc. În 2013, Pisc o mai comite o dată, şi contestă amenda primită, pe modelul acţiunii făcute în 2008.