La UM Sadu se fabrica armament, fără autorizaţie

463

deschidereCinci angajaţi ai Uzinei Mecanice(UM) Sadu, doi ingineri şi trei maiştrii au fost puşi sub urmărirea penală pentru explozia produsă în incinta fabricii, în luna februarie a acestui an, soldată cu moartea a două angajate şi rănirea unui muncitor. Cercetarea penală a scos la iveală faptul că depozitul în care s-a produs explozia nu avea autorizaţie de funcţionare, iar utilajele nu aveau reviziile periodice făcute. Mai mult decât atât, cu doar două zile înainte electricienii făcuseră reparaţii la instalaţia electrică din magazia în care s-a produs explozia, fără ca cineva să verifice dacă aceasta este sau nu corespunzătoare.

U.M. Sadu: 11 februarie 2011, la ora 11, o explozie zguduie un depozit de muniţie din temelii. În urma deflagraţiei rămân doar zidurile clădirii cu 8 încăperi. Două angajate, Diana Andriţoiu şi Mariana Mirulescu, ard de vii în doar câteva minute, iar un alt angajat scapă cu viaţă dar cu arsuri de gradul II şi III pe 60% din suprafaţa corpului. La Uzină apare ministrul Economiei, Ion Ariton şi promite promptitudine: “în două săptămâni găsim vinovaţii”. De atunci au trecut 27 de săptămâni, iar procurorii au ajuns, în sfârşit, la o concluzie. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus începerea urmăririi penale faţă de cinci angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu pentru infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi nerespectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă. Cele cinci persoane sunt învinuite pentru că în perioada 2009-2011 nu au luat măsurile conform legii privind funcţionarea în aceste condiţii, ceea ce a condus la producerea exploziei. Cercetările continuă, fiind aşteptate expertize”, a comunicat Cristina Ciobanu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Vinovaţii unei debandade în Uzină

Este vorba despre doi ingineri, printre care şi şeful secţiei Pirotehnica din cadrul fabricii de armament si alţi trei maiştrii. Au fost descoperite, aşadar, disfuncţionalităţi majore la Uzina Mecanică Sadu, de care procurorii susţin că se fac vinovaţi inginerii, Dumitru Toloargă, şef secţie pirotehnice, Ilie Creţulescu, şef atelier secţie muniţie şi maiştrii Constantin Proteşescu, Emil Stamatescu şi Dumitru Beloiu, câţiva dintre ei surprinşi de explozie, dar care au scăpat nevătămaţi. Cercetarea arată că s-au încălcat grav normele de protecţie a muncii, privind descărcarea cutiilor de muniţie, manevrarea acestora şi faptul că în depozit, în momentul producerii exploziei a fost adusă o cantitate de muniţie foarte mare. Reamintim că, peste 2 tone de muniţie se afla în depozit în momentul deflagraţiei. Procedura spune că în fiecare zi, angajatelor li se aduce în secţie cantitatea de pulbere necesară producţiei estimată pe ziua respectivă. În cazul nostru, cantitatea de muniţie descărcată în magazie a fost pentru patru zile, pe motiv că salariatul din depozit urma să intre în concediu medical pentru câteva zile şi nu mai avea cine să distribuie pulberea. Conducerea Uzinei susţine că şi fără revizii la utilaje se poate produce armament, iar problemele descoperite de anchetatori nu sunt ale lor.

Conducerea UM Sadu: „Şi care-i problema că nu erau reviziile făcute?”

„Care este problema că utilajele nu aveau reviziile făcute? Ce treabă are multicarul cu accidentul? Autorizarea secţiei este o chestiune care a intervenit ulterior, este o prevedere care a apărut la două zile după producerea exploziei”, susţine Gheorghe Boian, director UM Sadu care vorbeşte de o prevedere legală din 2002, mai exact art. 12, alin. 2 din H.G. 536/2002. Rudele victimelor cred, însă că pentru aceste grave abateri, nu doar cei cinci salariaţi trebuie să răspundă, ci întreaga conducere a Uzinei. „Au partea lor de vină fiecare. Începând de la conducerea uzinei până la ultimul maistru. Eu nu cunosc cum se lucrează acolo, dar a existat o cantitate foarte mare de pulbere. Toţi trebuiau să ia măsuri, lăzile cu pulbere nu erau închise, ele trebuie să fie închise ermetic, uşile la magaziile blindate erau deschise. Conducerea Uzinei are vină, dar dacă cineva le spune că nu e bine ce se întâmplă, te ameninţă cu locul de muncă şi oamenii au prins frica asta şi sunt speriaţi”, explică soţul Dianei Andriţoiu, una dintre femeile arse în explozie.

Guvernul i-a lăsat şi fără sumele promise

Şi, drept răsplată, Guvernul care anunţa compensaţii materiale pentru tragedia produsă, nu s-a ţinut de cuvânt nici de data aceasta. Sumele promise, de ordinul a câtorva zeci de mii de lei, n-au mai fost trimise familiilor îndoliate. „Nu am primit niciun ban de la Guvern şi ne-ar ajuta foarte mult”, a declarat soţul victimei care acum ţine rolul şi mamei. Despre toate aceste probleme, cu colegi morţi, echipamente vechi şi nereparate, salariaţii Uzinei refuză în continuare să vorbească. Tăcerea are un preţ, e chiar trecut în contractul de muncă. O vorbă spusă presei şi decizia de disponibilizare este întocmită.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.