La Tismana – Castelul Fermecat, un dar pe pământ nu în gând!

364

Picture 006La început, am primit un scurt telefon din parte Rodicăi Neamţu. O muzeografă din Tismana, ce anunţa lansarea unei cărţi pentru copii în chiar oraşul la a cărui primărie trudeşte. Ce legătură exista între Rodica Neamţu şi invitaţie? Abia participând aveam să mă dumiresc, oarecum.

Într-o sală de festivităţi a Casei de cultură ce poartă numele poetului George Coşbuc, clasic al literaturii române, cu soţie din Tismana, plină de copii de grădiniţă şi părinţi, bibliotecara oraşului Tismana, Mariana Mindoiu, şi Rodica Neamţu, dimpreună cu profesorul şi scriitorul Nicu N. carte 2Tomoniu, colaborator al Gorjeanului, se întreţineau cu auditoriul. Ce se întâmpla, de fapt? Două autoare din Drobeta Turnu Severin – Ana Maria Arapu şi Loredana Mădălescu – ambele mămici de băieţei şturlubatici – scriseseră o bijuterie de cărticică cu poveşti numai bună de citit de către părinţi şi de colorat de copilaşi. Şi care-i legătura cu Tismana, vă veţi întreba, aşa cum am făcut-o şi eu, la rândul meu? Ei bine, există o tainică şi reală legătură. Bijuteria de carte despre care vorbeam – intitulată „Castelul Fermecat – Povestea Alexandrei” – este şi mai valoroasă pentru că e o carte de colorat. Iar ilustraţiile aparţin talentatei graficiene Oara Larisa Mindoiu Mutu. Şi ea mămică, tot de băieţel răsfăţat de părinţi, o pictoriţă născută chiar la Tismana. Cum lansarea cărţii dăruite fiecărui copilaş de grădiniţă s-a întâmplat a fi o reuşită, într-o zi însorită, Oarei Larisa Mindoiu Mutu i-a părut rău că nu s-a produs chiar în aer liber, la locul de joacă al copiilor Grădiniţei oraşului Tismana, care era chiar vizavi de Casa de cultură „George Coşbuc”.

Nu-i bai, la viitoarea ediţie a cărţii de poveşti şi de colorat, autoarele au promis să repete superbul lor gest chiar printr-o nouă lansare în aer liber. Acolo unde copilaşii s-ar fi simţit mai bine şi ar fi fost mai puţin gălăgioşi şi nerăbdători.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here