La Târgu-Jiu, Peştele şi vinul, combinaţia perfectă de la PESCIA 2014

736

Prima ediţie a Festivalului Naţional al Peştelui – PESCIA – Proiect co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta peşte”, s-a desfăşurat la Târgu-Jiu, în perioada 16-18 mai. Vizitatorii au avut posibilitatea să îşi achiziţioneze produse din domeniul piscicol, dar să deguste şi preparate pe bază de peşte asortate cu vinuri de calitate.
Festivalul Naţional al Peştelui şi-a deschis porţile pentru vizitatori vineri, în jurul prânzului. Aflat la prima ediţie, evenimentul a stârnit, în primul rând, curiozitatea participanţilor. Pe de altă parte, cei prezenţi şi-au manifestat dorinţa de a-şi îmbogăţi cunoştinţele în materie de pescuit şi de beneficii ale consumului. De departe, însă, cel mai Festival peste (1)important a fost răsfăţul papilelor gustative, care au simţit deliciul preparatelor din peşte asortate cu vinuri de calitate. Reprezentanţii unei crame au pus la dispoziţia gorjenilor diverse sortimente de vin, pentru toate buzunarele, dar şi pentru toate gusturile. „Suntem prezenţi la târgul de promovare a consumului de peşte cu vinurile noastre tocmai pentru a încuraja asocierea peştelui cu vinul. Suntem o cramă cu vinuri din Oltenia, iar la Târgu-Jiu suntem prezenţi cu colecţia Oltenia Profundă care se leagă de tot ceea ce înseamnă valorile, tradiţia şi obiceiurile din Festival peste (3)Oltenia, începând de la denumirile vinurilor până la grafica de pe etichete; avem Măiastrul, care pe etichetă are Pasărea Măiastră, Caloianul – care în tradiţia populară era ritual de invocare a ploii şi continuând cu vinurile premium: Rusalcă şi Drăgaică şi continuând cu ediţia limitată Crama Oprişor Cabernet, cel mai bun vin Cabernet din Festival peste (4)România şi continuând cu Smerenia, unul dintre vinurile foarte rare din podgoria noastră. Suntem o companie germană, dar crama şi podgoriile se află în Oltenia, în comuna Oprişor, judeţul Mehedinţi. Toate viile sunt tinere, undeva între Calafat şi Severin”, a declarat Gabriel Cristea, director de dezvoltare pe partea de Sud şi Centru a României de la Crama Oprişor.
Festival peste (5)Licorile bahice expuse la Festivalul Naţional al Peştelui de la Târgu-Jiu sunt, după cum a precizat Gabriel Cristea, „vinuri corecte, începând de la cele accesibile oricărui buzunar, până la cele ediţie limitată, care au şi potenţial mare de învechire, dacă vorbim de ediţia limitată Ispita, unde avem 5.577 de sticle. Sunt vinuri tinere, uşoare, pentru a fi asociate foarte simplu cu preparatele din peşte, sau cu preparate mai sofisticate. Pornim de la 7-8 lei pe litru până la o sută şi ceva de lei pe sticla de 0,75 litri”.

Păstrăvul, peştele recomandat gorjenilor
Specialistul în peşte şi fructe de mare, Don Mariano, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şi beneficiile consumului de peşte. Totodată, acesta a precizat că pentru zona Gorjului cel mai potrivit peşte este păstrăvul. Festival peste (6)„Carnea de peşte este mult mai sănătoasă decât alte tipuri de carne. Dacă suntem în această zonă, păstrăvul este cel mai nimerit; este un peşte uşor, este din familia salmonidelor”, a confirmat Don Mariano. În concepţia acestuia, „Festivalul Naţional al Peştelui este o iniţiativă deosebită pentru că este firesc ca noi să încurajăm mâncarea sănătoasă, iar PESCIA nu face altceva decât să încurajeze cel mai sănătos aliment din categoria cărnurilor”.
În prima zi a evenimentului, Don Mariano a făcut o prezentare din domeniul pescăresc şi a pregătit un crap la grătar, iar sâmbătă a făcut o demonstraţie cu păstrăv.
Festivalul Naţional al Peştelui – PESCIA 2014 – a reunit la Târgu-Jiu producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti, producători de utilaje pentru procesarea peştelui).  Festivalul Peştelui va continua cu alte patru ediţii, după cum urmează:  20 -22 iunie –  Cluj-Napoca; 15-17 august – Constanţa; 3-5 octombrie – Bucureşti şi 24 -26 octombrie – Iaşi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here