La Târgu-Jiu, nivelul impozitelor şi taxelor pe anul 2013 rămâne neschimbat

380

La nivelul municipiului Târgu-Jiu, taxele şi impozitele rămân neschimbate în acest an. Autorităţile locale s-au ţinut de cuvânt şi nu au indexat valoarea acestora, motiv pentru care s-a şi dat start încasărilor încă din prima zi lucrătoare a anului. Până la această oră, peste 7.200 de târgujieni şi-au achitat impozitele, încasările ajungând la 750.000 lei.

Prin H.G. nr. 1309 din decembrie 2012, impozitele şi taxele locale urmau să se indexeze începând cu anul 2013 cu un procent de 16,5%, excepţie făcând impozitul pe mijloacele de transport, unde nivelul acestora rămânea la cel din anul 2012 şi cel din anii anteriori. „În conformitate cu Ordonanţa 1 din 9 ianuarie 2013, autorităţile administraţiei publice locale, numai pentru anul 2013 pot să reducă impozitele şi taxele locale cu acelaşi procent din HG 1309, deci nu mai mult de 16,5%. În municipiul Târgu-Jiu, am hotărât să nu majorăm impozitele şi taxele locale, în sensul de a nu le creşte cu acest procent prevăzut de hotărârea de Guvern privind indexarea şi a rămâne la nivelul stabilit prin hotărârea de Consiliu Local din decembrie 2012. De aceea, încă din prima zi lucrătoare a lunii ianuarie am şi deschis casieriile, încasând atât restanţe, cât şi impozitele şi taxele pe anul 2013. Urmează ca în şedinţa de Consiliu din această lună să adoptăm şi hotărârea de CL privind indexarea şi inclusiv reducerea în procent de 16,5% a impozitelor, rămânând la nivelul stabilit în 2012”, a explicat Mariana Budulan director executiv al Direcţiei Publice de Venituri Târgu-Jiu.

Aproape o mie de persoane la ghişeu, zilnic
Mulţi dintre cetăţeni se grăbesc să-şi achite taxele şi impozitele, astfel că de la începutul acestui an şi până în prezent, peste 7.200 de persoane au plătit deja aceste dări. „Se prezintă la ghişee aproximativ o mie de persoane pe zi, de la începutul anului şi până în prezent deja 7.200 de persoane au plătit. În această perioadă încasările au ajuns al 750.000 lei”, a confirmat directorul executiv al DPV Târgu-Jiu. Totuşi, din păcate, autorităţile se confruntă şi cu un număr mare de restanţe la capitolul taxe şi impozite, valoarea acestora ajungând la 5 milioane lei. S-au luat măsuri pentru recuperarea acestor sume, însă, după cum spune Mariana Budulan, „Este foarte greu de încasat o creanţă de câţiva ani. Restanţe sunt şi vor rămâne, pentru că greutăţile financiare din familiile respective sunt mai mari”. Trebuie menţionat faptul că, în 2012, s-au pus şi 12 sechestre pe bunuri, în special pe mijloace de transport, o parte dintre ele fiind deja valorificate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here