La Târgu-Jiu – Debutează cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor

461

Luni, 21 august, va lua startul la Târgu-Jiu, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, organizat de Consiliul Judeţean Gorj şi instituţiile de cultură din judeţ. În cadrul evenimentelor, îşi vor da concursul formaţii de folclor din 8 ţări participante, plus ansambluri din Gorj.

În perioada 21-25 august, la Târgu-Jiu, se va derula o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, mai amplă faţă de ediţia de anul trecut, urmând să sosească în oraşul lui Brâncuşi, ansambluri folclorice din 8 ţări. Este vorba despre: Bulgaria, Germania, Grecia, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Formaţiile vor sosi la Târgu-Jiu, duminică, 20 august, urmând să fie cazate la trei unităţi hoteliere din municipiu. Deschiderea festivalului va avea loc luni, 21 august, la ora 10.00, când se va susţine o şedinţă tehnică cu ghizii şi conducătorii formaţiilor. De la ora 17.00, în Piaţa Prefecturii se va organiza o şedinţă foto cu formaţiile participante, care vor pleca acasă la finalul festivalului cu un album foto realizat de artistul fotograf Teodor Dădălău. De la ora 19.00, se va ţine parada formaţiilor participante, cu traseul pe Victoria pietonal, iar de la ora 20.00, va avea loc festivitatea de deschidere în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu care va conţine: intonarea de către Fanfara “Armonia” a Imnului Naţional şi a Imnului Municipiului Târgu-Jiu, intonarea imnurilor naţionale şi ridicarea drapelelor ţărilor participante, alocuţiuni de salut rostite de conducerile Primăriei Târgu-Jiu şi a Consiliului Judeţean Gorj, microrecitaluri ale formaţiilor participante. Directorul festivalului este Gheorghe Porumbel, managerul Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, ansamblu parte din festival ca reprezentant al României. Formaţiile din cele 8 ţări participante plus România vor evolua marţi şi miercuri seara, între orele 20.00-23.00, cu spectacole ce vor avea loc în amfiteatrul de pe Victoria Pietonal.

Fiecare formaţie artistică va evolua maxim 30 de minute, spectacolele ţărilor participante fiind completate şi de momente susţinute de Ansamblul folcloric “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, precum şi de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. Festivitatea de închidere a festivalului va avea loc joi, 24 august, de la orele 19.00, urmând a participa în centrul municipiului toate formaţiile participante ale Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu-Jiu.

Buget de aproape 200.000 de lei
În zilele cât ansamblurile din cele 8 ţări participante vor sta la Târgu-Jiu, autorităţile vor organiza pentru acestea, vizite pe Calea Eroilor, la operele brâncuşiene, precum şi în zona Rânca şi pe Transalpina. Totodată, vineri 25 august, formaţiile străine vor pleca spre ţările lor, iar pe Insuliţa Jiului, cu începere de la orele 19.00, se va organiza o Seară românească de folclor, pe scena amenajată urmând să urce şi ofere spectacole de amploare Ansamblurile “Maria Lătăreţu” şi “Doina Gorjului”. Bugetul alocat pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu-Jiu este de aproximativ 200.000 de lei, majoritatea sumei provenind din fondurile CJ Gorj, cu completări şi de la Primăria Municipiului Târgu-Jiu, precum şi de la câteva instituţii de cultură.

Din suma alocată festivalului se va asigura cazarea, masa delegaţiilor, vizitele spre Rânca, precum şi trofeele şi diplomele ce vor fi acordate la încheierea manifestărilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here