În aceste zile, la Târgu-Jiu, se vor derula o serie de activităţi iniţiate de Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” cu ocazia marcării din data de 4 februarie a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului. Târgujienii vor avea la dispoziţie un cort informativ printr-o Caravană a Supravieţuirii, iar mai mulţi elevi şi voluntari vor fi angrenaţi în Atelierele Speranţei.
Mesajul cel mai important transmis de reprezentanţii Asociaţiei de Oncologie “Sfânta Ana” este că lupta pentru viaţă nu trebuie abandonată în nicio situaţie şi trebuie să ne unim tocmai pentru a-i sprijini pe oameni atunci când aceştia au nevoie. Îndemnul principal pentru populaţie şi pentru beneficiarii asistenţei medicale în domeniul oncologic este acela de a nu evita verificările medicale periodice.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual la data de 4 februarie, iar în aceste zile la Târgu-Jiu, Asociaţia Naţională de Oncologie “Sfânta Ana” va derula o serie de activităţi în acest sens. “Cu acest prilej se militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi şi moderne terapii împotriva bolii, se acţionează pentru educarea şi pentru conştientizarea cancerului în rândul populaţiei. Asociaţia de Oncologie Sfânta Ana organizează în Târgu-Jiu până pe 10 februarie o serie de activităţi cu menirea de a conştientiza populaţia cu menire la riscurile acestei boli, la importanţa diagnosticării precoce a cancerului şi a intervenţiei în timp util astfel încât bolnavii să poată beneficia de servicii medicale pentru salvarea propriei vieţi. Se va organiza o Caravană a Supravieţuirii, în perioada 5 – 7 februarie, în zona centrală, în vecinătatea Teatrului Dramatic Elvira Godeanu, la ora 13:00. Acolo va fi un cort cu un medic şi voluntari, vor fi transmise materiale informative cu privire la programa de screening, modalităţi de prevenţie şi diagnosticare în cancer. În perioada 6 – 10 februarie vor fi organizate Atelierele Speranţei, nişte grupuri de lucru unde cu participarea voluntarilor şi a elevilor se vor derula nişte activităţi creative, tocmai pentru a încuraja şi voluntariatul şi a transmite şi mesajul că se poate să ne unim în lupta împotriva cancerului. Cea mai de interes activitate se va derula în cadrul Complexului Shopping City Târgu-Jiu – Campania Stop Cancerul! Aceasta va consta într-un spectacol în ziua de 8 februarie ora 15:00 şi vor participa copii talentaţi”, a declarat ieri Cristina Cimpu, psiholog voluntar în cadrul Asociaţiei de Oncologie “Sfânta Ana”.
Conferinţă în Parlament
Preşedintele Asociaţiei “Sfânta Ana”, Bogdana Costoiu a participat marţi, la invitaţia Comisiei pentru Sănătate Publică din Parlamentul României, la o conferinţă unde s-au dezbătut obiectivele importante în problematica aceasta a cancerului. Potrivit conducerii asociaţiei, scopul întâlnirii de la Bucureşti a constat în abordarea unor teme actuale de screening în cancer, raportate la numărul mare al deceselor prin cancer înregistrate în România, identificarea de soluţii şi direcţii prioritare pentru iniţierea şi îmbunătăţirea programelor naţionale de screening, informare şi mediatizarea acestora. La eveniment au participat senatori şi deputaţi din comisiile de sănătate şi drepturile omului din Parlamentul României, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Administraţiei Prezidenţiale, companiilor farmaceutice, medici, ai organizaţiilor reprezentative de pacienţi.
Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în 2013, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2012. În 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar în 2012, rata a crescut la 388 cazuri la suta de mii de locuitori. Toate acestea s-au datorat lipsei programelor naţionale de informare şi screening privind cancerul. Cifrele în creştere an de an în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de cancer contrariază, în egală măsură, atât medicii de familie, cât şi oncologii. Aceştia din urmă susţin că, dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament specifică tipului de boală dezvoltat, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică.
Izabella Molnar