La Târgu-Jiu – Ziua Mondială a Poeziei, fastuoasă

369

IMG_1664Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, luni, 21 martie 2011, în Târgu-Jiu s-a desfăşurat un eveniment cultural de amploare sub genericul BLUES POEMS. O FELIE DE POEZIE. Începând cu primele ore ale dimineţii şi până noaptea târziu, oraşul lui Brâncuşi a vibrat, în ritmuri de poezie şi blues.

Iniţiatorul proiectului „Blues Poems. O felie de poezie” a fost poetul Dan Mircea Cipariu. “A doua ediţie a proiectului “Blues Poems. O felie de poezie” are loc la Târgu-Jiu, graţie entuziasmului şi organizării făcute de colegul meu de poezie şi de Uniune a Scriitorilor, Andrei Novac. Negreşit, poezia îşi are îngerii ei păzitori! Anul trecut am organizat cu Mike Godoroja acest eveniment la Galaţi, cu sprijinul poetei Florina Zaharia, anul acesta suntem la Târgu-Jiu, unde amarul târg, vorba criticului literar Gheorghe Grigurcu, devine pentru o zi, de Ziua Mondială a Poeziei, dulcele târg şi chiar capitală a poeziei în România. 11 torturi de poezie imaginate vizual de artista Dorina Cioplea vor fi oferite adolescenţilor de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, adică celor care trăiesc prin starea de poezie, într-un ritm autentic, primul fior al dragostei ori primele revolte interioare. Un moment de blues şi poezie, cu Mike Godoroja şi Marius Mihalache, va întregi o zi în care să punem în umbră criza, luptele politicianiste, consumismul ori tabloidizarea. Să ne oferim bucuria de a vedea lumea şi întâmplările ei de zi cu zi prin fereastra miraculoasă şi terapeutică a Poeziei!”, a declarat, ieri, scriitorul Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul evenimentului “Blues Poems. O felie de poezie”.

Multiple manifestări, de Ziua Mondială a Poeziei

,,Blues Poems. O felie de poezie” este, în fapt, un complex de manifestări unde poezia îşi dă întâlnire cu toţi cei care cred în ea. Poezia te caută şi, mai mult, poate să îţi arate lumea într-o formă fascinantă şi sinceră”, a mărturisit scritorul Andrei Novac.Versurile a 22 de poeţi imprimate pe sute de afişe au fost lipite în mijloacele de transport în comun din Târgu-Jiu. Poezia a călătorit prin Târgu-Jiu şi cu ajutorul unei caravane poetice care s-a oprit în mai multe licee din oraş, punctul culminant fiind, de la ora 14.00, în amfiteatrul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, unde s-a prezentat proiectul ,,O felie de Poezie”.

11 torturi cu poeme semnate de Dan Mircea Cipariu, Adrian Frăţilă, Anca Mizumschi, Andrei Novac, Bogdan O. Popescu, Spiridon Popescu, Andra Rotaru, Florian Saioc, Cassian Maria Spiridon, Robert Şerban şi Florina Zaharia au fost oferite adolescenţilor de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. Viziunea grafică a torturilor a aparţinut artistei Dorina Cioplea din Târgu-Jiu, iar execuţia lor a fost realizată de o cofetărie din municipiul nostru.

Seara, de la ora 20.00, în sala Teatrului Dramatic Elvira Godeanu, s-au desfăşurat două spectacole extraordinare: unul avându-i protagonişti pe Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja & Blues Spirit, şi celălalt pe Marius Mihalache, Mike Godoroja & Blues Spirit (Luca Marius, Virgil Oprina, Dan Stoica, Marius Vintilă). Vom reveni cu amănunte.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here